Петима съдии от Пазарджишкия съдебен окръг ще гласуват във вторник за нови членове на ВСС, техни колеги от страната масово бойкотират

ВКС, Софийският апелативен съд, СГС, Софийският районен и Благоевградският окръжен съд са между неизлъчилите делегати

Изтече срокът за провеждане на общи събрания в съдилищата, които трябваше да излъчат свои представители за делегатското събрание на 12 юли за избор на двама членове на ВСС от съдебната квота на мястото на подалите оставка Капка Костова и Галя Захарова.
Стана ясно, че редица съдилища, в това число и големи, са бойкотирали събранието и не са излъчили свои делегати. Сред тях са ВКС, Софийският апелативен съд, СГС, Софийският районен и Благоевградският окръжен съд. Това силно разтревожило главния прокурор Борис Велчев, според когото явлението е израз на „някакъв вид недоверие”.
Общото събрание на магистратите от Пазарджишкия съдебен окръг е проведено на 29 юни и е излъчило петима делегати, съобщиха от Съдебната палата. За Окръжен съд и районните съдилища в Пазарджик и Велинград това са председателите им Ивета Парпулова, Николинка Цветкова и Веселин Петричев, и по един съдия от Пещера и Панагюрище – Ани Харизанова и Даниела Попова.