По грешка призоваха братовчед съименник по делото срещу Дулев, неявил се съдебен заседател го отложи

Набеденото за финално заседание по делото срещу бившия кмет на община Велинград Стоян Дулев и двамата служители в отдел ИСИ Костадин Гелов и Георги Николов не се състоя. Неявяването на съдебен заседател стана причина да прескочи в следващия месец – на 8 ноември. При липса на основателна причина за отсъствието му, което предстои да бъде установено, ще му бъде наложена санкция, обясни съдия Бозаджиев.
За днес беше предвиден преразпит на двама общинари – един колега на Гелов и Николов и на Владимир Деспотски, изпълнявал длъжността младши юрисконсулт във велинградската община към 2006 г. С цел поставяне в очна ставка бяха призовани отново директорката на ЦДГ в Сърница, Таня Ситова, и Борис Терзиев, управител на фирмата, извършила спорния ремонт в забавачката.
Забавна нотка в залата внесе свидетел, призован по грешка. Оказа се, че вместо общинския служител Петър Кондев, който беше разпитан още в първото заседание по делото – на 13 юли, е призован негов братовчед, със същите три имена, с тази разлика, че нужният свидетел е с велинградски адрес, а братовчед му от 10 години има постоянен адрес в Пазарджик. Както сам погрешно привиканият да дава показания обясни, след като размишлявал 20-ина минути над призовката, се сетил, че става въпрос не за него, а за братовчед му, обадил му се, но онзи отказал – не бил той призованият. Пазарджиклията пък се явил заради глобата, която се налага при отсъствие от съдебно заседание. На въпроса на съдията дали в залата присъства Кондев, явилият се по грешка родственик отговори: „И да, и не”. Недоразумението беше изяснено, така че за 8 ноември призовката ще отиде на правилния адрес.
Подобен случай имаше преди две седмици по дело за ПТП – тогава да даде показания се яви очевидец на катастрофа, но не между мерцедес и жигули (какъвто беше конкретният казус), а между лек и тежкотоварен автомобил. След като се разбра грешката, човекът беше освободен.