Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
novini Uncategorized

Погнаха поповете за трудови договори

Близо месец преди Великден Инспекцията по труда е започнала проверки в храмовете из цяла България, съобщава сайтът Dnes.bg. Екипи от инспектори обикалят църквите и проверяват дали поповете имат сключени договори с митрополиите по райони. Следи се и дали се внасят осигуровките на назначените лица.
Акцията започнала тихомълком и имала за цел да установи наличието на трудови договори и тяхната изрядност. От Инспекцията по труда уверили, че моментът за акцията не е избран умишлено, проверката била заложена още преди месец.
Обиколките ще продължат до идния четвъртък, тогава ще бъдат огласени и резултатите. За работодател, който не е сключил договор с работника, законът предвижда санкция от 15 хиляди лева, съобщава още изданието.
По думите на отец Атанас Кузев всичките около 40 свещеници в общините Пазарджик, Велинград, Септември и Белово имали сключени трудови договори, въз основа на които пазарджишкото Арехиерейско наместничество плащало осигуровките им. Стремим се всичко при нас да е изрядно и според българското законодателство, заяви Кузев. Тъй като длъжността била изборна, назначаването на свещениците ставало със заповед, издавана от Митрополията като представител на Светия синод.
По непотвърдена информация, обаче, в момента в една от местните болници е приет поп без здравни осигуровки.
 

Related posts

Силен предсезонен турнир във Велинград събира водещите школи

Областта без заразно болни за седмица

Язовирите под наблюдение, Белмекен почти пълен