Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Претърсени са къщите на двама предполагаеми последователи на радикално ислямистко движение в община Велинград
novini Uncategorized

Претърсени са къщите на двама предполагаеми последователи на радикално ислямистко движение в община Велинград

Окръжната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод проведената специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” във взаимодействие с МВР. Това е съобщил за радио „Фокус”  говорителят на  прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Досъдебното производство е образувано по член 109 във връзка с член 108 от Наказателния кодекс. В постановлението е посочен период 2008-2009 година. Неизвестният за сега извършител е ръководил и организирал група, която си поставя за цел вършене на престъпления против Републиката и изповядване на антидемократична идеология, насочена към насилствено завземане на властта и
насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй, уточни Стоянова. Претърсванията са започнали в 7 часа сутринта и са на територията на община Велинград. Изпратени са трима следователи, които още не са се върнали, за да се каже какви доказателства са иззети. За тези претърсвания има вече получено разрешение от Окръжния съд в Пазарджик, който е преценил, че са налице предпоставките, предвидени в закона, за да се извършат такива действия. Претърсванията са извършени в два дома на територията на населени места в община Велинград. Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салатизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българо-мохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма, каза също Стоянова.
По-рано Пресцентърът на МВР разпространи съобщение, в което се казва: "Днес окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”. Извършени са процесуални действия /обиски, претърсвания и изземвания/ на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура.
Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.
Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр.Айндховен-Холандия и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия. След атентатите на 11.09.2001г. централата и е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки."
 

Related posts

Спипаха пиян шофьор на микробус

Участие на Туристически информационен център Велинград във фестивал „Българският пътеводител“

От днес до 10 септември е затворен пътят Звъничево – Варвара, от 1 август затварят Варвара – гара Костандово