Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Приключи делото срещу бившия ВрИД кмет на община Велинград Атанас Водев, сключил договор за СМР за половин милион със софийска бирария
novini Uncategorized

Приключи делото срещу бившия ВрИД кмет на община Велинград Атанас Водев, сключил договор за СМР за половин милион със софийска бирария

Днешното съдебно заседание по делото срещу Атанас Водев, бивш ВрИД кмет на община Велинград, беше и краят на поредното съдебно следствие срещу него.
Предишното дело срещу Водев през 2009 г., когато той беше признат за виновен и му беше постановен в тежест граждански иск за 28 хил. лв., завърши с присъда „лишаване от свобода” за срок от 2.5 години с 4-годишен изпитателен срок. Бившият ВрИД кмет беше лишен и от право да упражнява държавна и обществена дейност за срок от 2 години. След това Апелативният съд отмени наложеното му наказание и върна делото за ново разглеждане от друг състав.
В хода на наказателния процес прокурорът няколко пъти смени размера на гражданския иск срещу него, като в окончателния си вариант той остана 233 335.19 лв., който, по думите на държавния обвинител, едва ли някога ще бъде изплатен.
За днешното заседание отново не можа да бъде открит и призован свидетелят Александър Палчев, син на бившия депутат от ДПС Иван Палчев. Той е издирван от 3 съдебни състава в продължение на 5 години, на посочения адрес такова лице няма, никой не отговаря и на дадените за връзка телефонни номера, което, според прокурора, навежда на мисълта за съзнателно укриване. По-рано днес защитата на Водев поиска усилията по призоваването на свидетеля да продължат, но съдът отказа, с което сметна делото за изяснено и даде ход на пледоариите.
В обвинителната си реч прокурор Нели Попова изложи в детайли събраните доказателства, които по категоричен начин потвърждават вината на Водев, според нея.
След наводненията през август 2005 г. община Велинград получила от Постоянната комисия за преодоляване на щетите от бедствия, аварии и катастрофи към МС близо 1.5 млн. лв. Атанас Водев, в качеството си на длъжностно лице, сключил договор за строително-монтажни дейности със софийската фирма „Транков БГ” ЕООД. Последната била избрана измежду трима кандидати – в конкурса участвали още едно софийско дружество – „Магнит 2003” ЕООД, и пазарджишкото „МК груп” ЕООД.
Интересен факт е, че и трите плика с офертите били надписани от Костадин Михайлов, бивш служител на комисията за вътрешен финансов контрол и съпруг на собственичката на „МК груп”. Михайлов обаче нямал правомощия да представлява нито един от кандидатите (по-късно, при обиска на дома му, се оказало, че той държи кочани с фактури на трите дружества, техни печати и друга документация).
На 17 септември 2005 г. общината сключва договор с избрания изпълнител, със срок 2 месеца и стойност 560 хил. лв. за извършване на СМР на три обекта: изграждане на лява и дясна подпорна стена в кв. „Чепино” и укрепване на пътя Сърница-Орлино. Повиканият набързо да сложи подписа си главен счетоводител на общината Савов не успял да се запознае със съдържанието на документа, затова едва по-късно разбрал, че нарочна клауза предвижда в тридневен срок на фирмата да бъдат изплатени 95% от стойността на договора или 532 хиляди, което и било направено. Както станало ясно от показанията на двамата юрисконсулти, те също не били наясно с този документ, който видели за пръв път по време на разследването, а пък подобен аванс бил прецедент за администрацията – практика било предварително да се превеждат на изпълнителя не повече от 50% от стойността.
В края на срока се оказало, че половината от предвидените дейности не са изпълнени, а изпълнението на някои останалите е некачествено. При опитите да се свържат с изпълнителя, служители се натъкнали на фиктивна фирма – в кв. „Розова долина” в столицата нямало нищо, свързано с „Транков БГ” – нито офис, нито представител, нито някакви материални и нематериални активи, банкови сметки и др. Нещо повече – привиканият като свидетел бивш собственик на фирмата заявил, че зад нея винаги е стояла бирария и никога не се е занимавала със строителство. Колкото до новия – Слободан Джорджевич, той е напуснал България на 21 юли 2005 г. (два месеца преди сключването на договора!) и оттогава няма данни да се в връщал в страната, не е открит и след обявяването му за общодържавно издирване през 2008 г. Остава загадка кой е сложил подписа си под името му в документа.
Няма съмнение, че Михайлов и Водев са се познавали, твърди обвинението и сочи извлечения от телефонни разговори, в които двамата се обръщат един към друг с „Коце” и „Насе”, споменават въпросния Алекс Палчев, който в един момент се явил като представител на изпълнителя, определят си с него срещи, обсъждат наблюдаващия по делото прокурор и др.
На основание на всички събрани доказателства прокурор Попова поиска съдът да приеме, че Водев е действал умишлено в интерес на фирма „Транков БГ” и срещу интересите на община Велинград и нейните жители и поиска осъдителна присъда.
 
 

Related posts

Дрегерът свали от волана още един пиян водач, този път с 1.94 промила

В Пазарджик започва издаването на безплатни карти на деца до 7 години за пътуване в обществения транспорт

14.4% е безработицата в Пазарджишка област за септември