Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Родителски надзор заменя ареста на 17-годишния M. Д., обвинен в умишлено убийство
novini Uncategorized

Родителски надзор заменя ареста на 17-годишния M. Д., обвинен в умишлено убийство

Според защитника му става дума за нещастен случай

Според обвинението на 4 август тази година 17-годишният М. Д. от Грашево гръмнал съседа си, 34-годишния Мехмед Джамал Трончев, в главата с незаконна ловна пушка, малко по-късно пострадалият починал на път за болницата. Младежът бил заловен в дома си и откаран в ареста на РУП-Велинград. В гориста местност, на около 400 метра от мястото на инцидента, полицаите открили чувал с оръжието – гладкоцевно, незаконно притежавано, с изтрити серийни номера.
Пред съдебната зала днес майката на задържания – Атидже, отказа коментар с обяснението, че е под стрес. Момчето е болно, спомена само тя, не знаела нищо за инцидента.
На 8 август Окръжен съд – Пазарджик, взе за тийнейджъра постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража”. Мярката е обжалвана от служебния му защитник, адвокат Румен Апостолов. Според него задържането в ареста на непълнолетен, който страда от тежка форма на параноидна шизофрения, е непростимо. Той е на мнение, че няма умисъл, а става дума за нещастен случай. Становището на прокурор Димитрия Ганчева пък, която поиска мярката да се гледа при закрити врата, е, че обвиняемият е опасен и трябва да остане в ареста. В България нямало други, специални места за въдворяване на ненавършили пълнолетие психичноболни.
Съдът уважи молбата на защитата и постанови замяна на решетките с родителски надзор. Според съдия Ирина Джунева оставането на момчето в ареста може да е опасно за здравословното му състояние. Ако прокуратурата не протестира пред Апелативния съд, М. ще излезе на свобода след 3 дни. Искам слънце, каза той, преди да напусне залата.
 

Related posts

BMW не зачете знак „Стоп” и прати мотоциклетист в болница

РИОКОЗ Пазарджик засилва здравния контрол във връзка с празниците

27 стигнаха до финала на конкурса за директори на общински училища и обслужващи звена в областта