Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • С актове за нарушения са четири шивашки фирми в Пазарджик, кметът на Динката получи двуседмичен срок за премахване на сметище
novini Uncategorized

С актове за нарушения са четири шивашки фирми в Пазарджик, кметът на Динката получи двуседмичен срок за премахване на сметище

От началото на септември, след подадени сигнали за нарушения на екологичното законодателство, експерти на РИОСВ извършиха проверки в 9 обекта, съобщават оттам. В процеса на проверката експертите се натъкнали на голямо количество битови и строителни отпадъци, изхвърлени по пътя Динката – Памидово, преди моста над р. Тополница. Кметът на Динката разполага с двуседмичен срок за почистване на нерегламентираното сметище. Предстои повторна проверка.
Нарушение извършило и “Булгарцвет” ЕООД, Велинград – при рязане на бракуван резервоар за мазут са се възпламенили утайки от отпадъчни нефтопродукти, останали на дъното му. Констатирани са разливи от нефтопродукти и по площадката на фирмата, наличие на пластмасови, каучукови и метални отпадъци, пропуски по ЗУО във фирмената документация. На управителя е съставен акт за административно нарушение, дадени са му предписания за почистване на разливите.
Проверки в четири шивашки фирми на улиците “Макгахан” и “Пловдивска” в Пазарджик установили, че там не се извършва класифициране на отпадъците, липсват отчетни книги за количествата отпадъци, програми за управление и договори за предаването и оползотворяването им. Управителите на “Ивтекс 72” ЕООД, “Енвоге” ЕООД и “Кая-59” ЕООД са получили предписания да отстранят нарушенията в посочените срокове.
Освен тези, четвъртата фирма – “Ачо” ЕООД, допуснала и други нарушения – там имало и смесване на хартия с текстилни отпадъци, изхвърляне на производствените отпадъци в котейнерите за битови. Управителят на обекта отказал разговор с експертите за разяснения на нормативната уредба и издаване на предписания.
Предстои съставяне на актове за всяко едно от нарушенията.
 

Related posts

Новият зам.-кмет на Ракитово

Цветан Цветанов: Разговори за местните избори могат да бъдат водени с всички партии, не трябва да пилеем гласове

Двама бракониери с 2.5 кубика букови дърва сгащиха горски