Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • С над 1.5 млн. оряза САПАРД фирма, строила водопровод във Велинград, изпълнителят си иска парите чрез съда
novini Uncategorized

С над 1.5 млн. оряза САПАРД фирма, строила водопровод във Велинград, изпълнителят си иска парите чрез съда

Дело по иск за доплащане на 1 511 610.40 лв. – остатък от дължимата сума за извършени строително-монтажни работи (СМР) по договор от 2007 г., внесен от ломската фирма „Булмия 21” ООД, в Пазарджишкия окръжен съд ще продължи през юни, с представяне на заключението на съдебно-техническата експертиза. Дружеството е правоприемник на „Евинис” ООД, сключил през 2007 г. договор с Община Велинград за изпълнение на обществена поръчка за реконструкция на главен водопровод в местността „Чукура”. Проектът е одобрен за финансиране по програма САПАРД.
В съдебната зала процесуалният представител на ДФ „Земеделие” обясни, че фондът се е разплатил с Общината, на база протокол за извършени и одобрени разходи за СМР. Юрисконсулт Колева отказа да назове общата стойност на договора, но обясни, че съгласно условията на предприсъединителната програма, първо проектът се внася за одобряване от управителния орган, след което се сключва договор, изпълняват се предвидените дейности, подава се искане за финансиране, в 3-месечен срок се извършва проверка на изпълнението – по документи и на място, и средствата се привеждат едва след сертифициране на разходите. Такова одобрение вече е извършено и сумата е приведена на Общината, заяви Колева.
Оказа се, че причината за орязаните повече от 1.5 млн. лв. е анекс, сключен между местната администрация и ДФ „Земеделие” на 30 май 2008 г., подписан от кмета Иван Лебанов. С допълнителното споразумение Общината поискала удължаване на срока за изпълнение на СМР предвид тежката зима същата година. При много ниски температури залепващата тръбите машина не може да работи, обясни днес инж. Георги Николов, представител на възложителя. По думите му искането било удовлетворено, а отлагането на изпълнението за по-подходящо време не се отразило на стойността на СМР. С подписа си под 2 протокола той гарантирал изпълнението на всички предвидени в договора дейности. Измененията на първоначалния проект също не оскъпили съоръжението – наложило се на два пъти трасето на водопровода да бъде отклонено – веднъж, заради минаването му през частен имот, и втори път – заради неудобния терен в просеката между две скали, оказала се недостатъчно широка. През цялото време възложителят се ръководел от таблиците за остойностяване на дейностите, проектът не е излизал от първоначално одобрената финансова рамка. По думите на Николов от програмата постоянно наблюдавали и контролирали изпълнението на проекта, самият той като инвеститорски контрол на обекта лично бил привикван около 40 пъти в Разплащателната агенция в Пловдив и в София.
Когато парите свършили, проектът замръзнал на 1.5 км от пречиствателната станция, в момента Общината търси финансиране за финализирането му. Жалко е, че по това дело ответник е Общината, която е изрядна страна по договора, беше краткият коментар на инж. Николов.
Всяко отклонение от първоначалния проект е недопустимо, опорочава обществената поръчка и няма как да бъде финансирано, обясни отказа на фонда за доплащане на дейностите юрисконсулт Колева.
Следващото съдебно заседание е насрочено за 16 юни.
 

Related posts

Мъж с психични проблеми стреля по полицаи

Кои са най-полезните фрешове

24-часова СПЕЦОПЕРАЦИЯ контрол на скоростта ЗАПОЧВА УТРЕ, ясни са участъците на проверките