Приключи поредното дело в Пазарджишкия административен съд по жалби срещу решения на общински избирателни комисии. Съдия Кемалова остави без уважение исканията на ДПС – Велинград, за повторно ръчно преброяване на действителните и недействителните бюлетини в 20-ина СИК във Велинград, в Драгиново, Медени поляни и Крастава (според жалбоподателя ДПС има с два мандата по-малко в новия ОбС заради манипулирани резултати). Стана ясно, че в съответните графи в нито един протокол няма отразен спор по този въпрос между членове на секционните комисии, нито пък е регистрирано възражение от някой от застъпниците – условие, при което единствено се допуска повтаряне на процедурата в съдебната зала. От името на политическата партия адвокат Бельов настоя и за представяне на оригиналите на избирателните списъци с подписите на гласоподавателите – по думите му да упражнят вота си са били допускани лица, които не отговарят на изискванията на Изборния кодекс, имало и случаи, в които хора са гласували с личните карти на починали. Съдът отхвърли това искане с аргумента, че списъците се предоставят от общинската администрация и ОИК не носи отговорност за съдържанието им, а освен това, съгласно законодателството, подобна проверка се извършва по друг ред, в отделно съдебно производство.
Без уважение бяха оставени и исканията за представяне на оригиналите на протоколите от СИК (в кориците на делото има заверени техни копия) и на черновите им, както и за доказване на истинността им. При сверяване на резултатите съдът не е намерил разминаване в данните.
Окончателното си решение по жалбата съдът ще изготви в срок. Те беше подадена от общо 4 политически формации, като ГЕРБ оспори избора на Екатерина Каферинова за общински съветник, останалите – ПП „Общество за нова България”, ДПС и Коалиция „Заедно за Велинград”, обжалваха цялото решение. В съдебно заседание на 4 ноември представителите на три от тях оттеглиха претенциите си срещу ОИК, заради отсъствието на представителя на ДПС му беше даден срок да докаже правомощията си за обжалване, което беше направено между двете съдебни заседания.