Съдът върна на работа първия уволнен от шефа на РИО директор от системата, през януари се гледа делото на втория

Със свое решение от 16 декември Районен съд – Пещера, отмени като незаконно уволнението на бившия директор на Общински детски комплекс (ОДК), Пещера – Павел Куцев, и го възстанови на заеманата от него длъжност. След проведен конкурс, със заповед от 26.07.2010 г. на началника на РИО на МОМН, Йордан Чалъков, на мястото беше назначена Диана Янева.
Наред с това съдът постанови ОДК да заплати на Куцев обезщетение в размер на 1295.01 лв., ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и 300 лв. за адвокат. Решението подлежи на обжалване пред Пазарджишкия окръжен съд в двуседмичен срок.
„Виделина” научи, че за случая Куцев е уведомил лично образователния министър Сергей Игнатов. В писмото си уволненият директор описал множеството, според него, нередности в организацията и провеждането на конкурса. В отговора си министърът уверил жалбоподателя, че конкурсът е проведен перфектно и не са констатирани никакви нарушения. Съдът, обаче, реши друго.
Сергей Игнатов
В момента още един подобен казус седи на дневен ред – делото по иска на бившия директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Мало Конаре – Никита Жилев, което пък ще се гледа от пазарджишкия районен съд през януари. Негова наследничка на поста след конкурса стана Милка Стоенчева.
Припомняме, че през юли РИО обяви списъка с имената на новите директори на 12 училища и 3 обслужващи звена в областта: ОДК-та в Белово, Велинград и Пещера и училищата в Сестримо, Динката, Церово, Мало Конаре, Црънча, Ветрен дол, Виноградец, прогимназия "Св. св. Кирил и Методий" и ЕГ „Бертолт Брехт”, Пазарджик, Септември, Лесичово, Драгиново. Само за ОУ "Христо Ботев" в Братаница нямаше кандидат, получил над минимално определения окончателен резултат, и до обявяването на нов конкурс директор остана временно изпълняващият длъжността.