Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Сгащиха вуйчо и племенник – телефонни измамници, в момент преди да оберат жертвите си
novini Uncategorized

Сгащиха вуйчо и племенник – телефонни измамници, в момент преди да оберат жертвите си

При акция на полицаи от РУП-Велинград в късния следобед вчера са били разкрити извършителите на три телефонни измами и е предотвратена четвърта, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР, комисар Стоян Стоянов. Освен това полицаите са успели да открият откраднатите суми, които ще бъдат върнати на собствениците им. Измамените са възрастни хора от Ракитово, Костандово и Велинград.
Извършителите на две от измамите са 45-годишният Е. Ш. и 20-годишният му племенник Б. Ш. от Костандово, а общата сумата, която са „договорили”, е в размер на 2400 лв. Пред 85-годишен мъж от Велинград вуйчото и племенникът са разиграли сценария с тежко болната дъщеря, която се нуждае от спешно лечение. Втората акция на костандовците останала недовършена, тъй като двамата били спипани в момент преди да приберат парите от жертвата. И двамата са без регистрирани криминални прояви досега.
Автори на другите две измами са 27-годишните братовчеди от Велинград Г. Н. и Г. Г., които прибрали от жертвите си – 79-годишен мъж от Драгиново и 77-годишна жена от Ракитово, общо 2600 лв.
От полицията за пореден път алармират хората да бъдат много внимателни при подобни телефонни обаждания, в които им искат пари. Продължава използването на добре познатата версия за ПТП, при което трябва да се съберат пари за гаранцията на извършителя, като обикновено за това е сочен някой много близък на мишените.
Органите на реда съветват гражданите да не се доверяват, а преди да предприемат каквито и да било действия, да позвънят на телефон 112 или 166.
От полицията предупреждават, че напоследък измамниците използват благовидни поводи за набиране на посредници – обяви за това се появяват съвсем легално в сайтове за работа под претекст, че лицата ще събират пари от „длъжници”, много от тях така и не разбират за какво всъщност става дума, каза комисар Стоянов и даде за пример подобен случай отпреди месец, при който са заловени две непълнолетни девойки, изпратени да вземат пари в Ивайло.
 

Related posts

Ваканцията в Турция по-евтина от Велинград

Вторият сняг се оказа по-голям

В изготвяне на фалшиви документи и актуване на неизвършени дейности на 8 обекта обвиняват Стоян Дулев и двамата му авери