Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • След първата копка на Лот 22 Б до Варвара се чака и финансирането, май
novini Uncategorized

След първата копка на Лот 22 Б до Варвара се чака и финансирането, май

 

 

 

 
Този въпрос не е от компетентността на изпълнителя. Финансирането се осигурява от възложителя, в случая Агенция „Пътна инфраструктура”. Така отговориха от пресцентъра на една от фирмите изпълнители на Лот 22 Б – „Галчев Инженеринг Груп”АД, на въпроса на „Виделина” реално има ли пари за започване на работата. Оттам не бяха наясно и дали до момента е изплатен някакъв аванс по сключения договор, но изразиха оптимизъм, че държавата ще изпълнява в срок своите ангажименти. Затова пък бяха напълно сигурни, че затваряне на отсечката между Варвара и Велинград при всички случаи ще се наложи във връзка с изпълнението на някои видове работи, които не могат да бъдат извършени в условията на движение. За целта щели да се предвидят обходни маршрути, които тепърва предстояло да бъдат одобрени. При всички случаи обаче това щяло да стане през пролетно-летния сезон, за да не затруднява поддръжката на пътя в зимни условия.
Не стана и съвсем ясно кога реално започват ремонтните работи. Буквалният отговор гласеше: „Работата започна незабавно след предаване на обекта от възложителя на изпълнителя”. От „Галчев Инженеринг Груп” уточниха, че във връзка с организиране на зимното поддържане през зимните месеци по пътното платно няма да бъдат извършвани СМР, влияещи на организацията и безопасността на движението, а ще се изпълняват само дейности, които няма да възпрепятстват нормалния трафик по трасето – изграждане на временни селища, складови бази и др.; работи по подготовка на трасето – почистване на сервитута на пътя, направа на изкопи за отводнителни канали и монтаж на пътни отводнителни елементи, монтаж на габиони и др. Освен това ще се извърши допроектиране на участъка от пътя от входа на Септември през Карабунар и Виноградец до АМ ”Тракия” (пътен възел Церово), както и изграждане на подпорни стени в участъци, отдалечени над 2 м от пътното платно, разрушаване на сводовия мост във Варвара и др. Всички работи ще се изпълняват по графика, одобрен от възложителя, увериха от дружеството.
 
Припомняме, че на 14 ноември, след двучасово безрезултатно чакане на премиера Бойко Борисов, вместо в 15:00 – в 17:00 часа председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Божидар Йотов направи символичната първа копка на рехабилитацията на Лот 22 Б. Копката бе направена близо до Варвара, община Септември. На мероприятието присъстваха още министърът на икономиката, енергетиката и туризма – Трайчо Трайков, областният управител д-р Дончо Баксанов, депутатите Иван Иванов и Ангел Даскалов, кметът на Пазарджик Тодор Попов, Изпълнителният директор на „Галчев Инженеринг Груп”АД – Николай Галчев, пълномощниците на «Лена Енженярия и Kонщрусойш” АД от Португалия – Мануел де Соуза Перейра и Амилкар Жозе Кортеш Пинто Герейро – съдружници в сдружение «Лена – Галчев»; кметове на населени места и общински съветници от общо 5-те общини, през които минава пътят. Беше отслужен водосвет за успеха и благополучното завършване на проекта.
Рехабилитацията на Лот 22 се финансира по проект „България – Транзитни пътища V” от ЕИБ и държавния бюджет в съотношение 65/35. Трасето на Лот 22Б включва три участъка с обща дължина от 78.731 км на територията на област Пазарджик. Възложител на обекта е Агенция „Пътна инфраструктура”. Срокът за изпълнение е 24 месеца.
 

Related posts

Стотици рокери от страната и чужбина се събраха на деветия национален мотосъбор в местността Предела

Лебанов с изявление за ситуацията с Центъра за настаняване във Велинград

Уникални кадри от съблекалнята на Кличко (ВИДЕО)