Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • След цял ден разпити на свидетели делото срещу лихваря полицай беше отложено за януари
novini Uncategorized

След цял ден разпити на свидетели делото срещу лихваря полицай беше отложено за януари

Вчера Окръжен съд – Пазарджик, отложи отново делото срещу велинградския полицай Тодор Теодосиев. На заседанието бяха разпитани свидетели, бяха проведени очни ставки и беше приета съдебно-икономическа експертиза. За още разпити и очни ставки делото беше отложено за края на януари.
Теодосиев е обвинен, че в периода ноември 2000 г. – септември 2002 г. системно е извършвал банкови сделки без лиценз, като предоставил кредити на физически лица в размер на 36 810 лв. В резултат се облажил с доходи в размер на 35 438 лв. За деянието е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 10 години, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото му имущество.
Данните по делото сочат, че към Теодосиев се обръщали хора, които се нуждаели спешно от пари. Вземането на заема било обезпечавано с подписване на договор, като имало и случаи на прехвърляне на семейно жилище. Едно от семействата взело заем от 4 300 лв. Уговорката била да плаща месечна лихва от над 400 лв. В крайна сметка била върната доста по-висока от взетата сума, а жилището било продадено на трето лице. В обвинителния акт са цитирани и други такива сделки за процесния период.
Първия път делото беше отложено заради неявяване на подсъдимия, адвоката му, на пострадали и свидетели. На следващото заседание (през януари т. г.) за пострадалите се явиха адвокати. Те внесоха от името на клиентите си искане за конституирането им като частни обвинители и граждански ищци. Не бяха конституирани. Това беше обжалвано пред Апелативен съд – Пловдив, като определението оттам препоръча на пазарджишкия съд да преразгледа решението си.
През март защитата на Теодосиев – адвокатите Лъчезар Кръстев и Георги Попов, поиска връщане на обвинителния акт на прокуратурата за прецизиране на мястото и времето на описаните в него деяния. Искането не беше уважено, тъй като съдът прецени, че за това липсват основания.
През април делото отново не тръгна заради ангажименти на адвокатите на подсъдимия във Върховен касационен съд. На майското заседание делото пак беше отложено, този път заради болничен лист.
На брифинг през март в Пазарджик с казуса се ангажира и вътрешният министър Цветан Цветанов. Той заяви, че ще вземе под личен контрол случая с велинградския пътен полицай Тодор Теодосиев. Според Цветанов служител като Теодосиев няма място в системата на МВР.
През октомври голяма част от призованите свидетели не се явиха, не се явиха и частните обвинители и вещото лице. Беше проведена очна ставка между двама от свидетелите. По искане на защитата на Теодосиев съпругата му трябваше да бъде изслушана през ноември в качеството си на свидетел. Тя и останалите бяха в залата, но делото се отложи отново, този път заради заболяване на съдебен заседател.
 

Related posts

Хороводно дефиле във Велинград

Решено! 200 лв. глоба за паркиране в градинкa

Питомец на интерната в Ракитово с тлъста криминална биография задържан в Омуртаг за кражба