Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Строителна фирма без техника се заела с възстановяване на мостовете до Побит камък, стана ясно на днешното заседание по делото срещу Дулев, Гелев и Николов
novini Uncategorized

Строителна фирма без техника се заела с възстановяване на мостовете до Побит камък, стана ясно на днешното заседание по делото срещу Дулев, Гелев и Николов

Делото срещу бившия кмет на Велинград Стоян Дулев и двама от подчинените му – Костадин Гелов и Георги Николов, продължи с разпита на свидетели. Уведомени за хода на процеса четирите вещи лица не дойдоха и вероятно ще представят заключенията от съдебно-икономическата и съдебно-техническата експертиза идната сряда. Двама от предварително призованите днес 21 свидетели бяха разпитани в предишни заседания, 5 не се явиха.
Ремонтът на ЦДГ „Мир” в Сърница беше във фокуса на вниманието в началото на заседанието. Пред съда застанаха директорката на детското заведение, Таня Ситова, и пожарникарят Никола Гълъбов, извършил комплексна проверка на обекта през февруари 2009 г. Стана ясно, че предвиденото през 2006 г. изграждане на негорима преградна стена (брандмауер) в таванската част на детската градина не било извършено до проверката, за което били издадени съответните предписания. Вместо солидна стена на мястото имало само един ред от около 60 тухли, било оставено място за поставяне на метална врата, но и такава нямало. Съобразно направените препоръки Ситова подала докладна до Общината и до септември стената била готова.
От детската градина вниманието се измести към подпорните стени и мостове в Грашево и Побит камък. Показания дадоха жител на Грашево, теренът пред чиято къща бил отнесен от пороите при наводнението през лятото на 2005 г., и тогавашният кмет на селото, Михаил Алкеев, проектантите Нена Бочукова и Стоян Николов, кметът на Побит камък Мустафа Орцев и Слави Иванов, представител на строителна фирма.
Кметът на Побит камък разказа подробно за определената да изгради двата моста – преди и след селото, фирма, която според него била фалшива. За ремонта чул, че е на стойност 240 хил. лв. От Варненско изсипали 20-ина работници, но строителят не разполагал с никаква техника и мъжете бездействали около две седмици, след което се захванали с някаква работа, но не я докарали до никъде. Възмутен, Орцев извикал велинградската тройка да провери как върви строителството, на следващия ден фирмата си „обрала багажа”, а 15-ина дни по-късно от Общината изпратили друг да довърши започнатото – СД „Билд” ООД, със собственици Слави Иванов и Стоянка Палозова. Как са осъществени контактите от страна на Общината с тях, Иванов не знаеше, защото по това време с управлението на дружеството било предоставено на пълномощника им Димитър Палозов, съпруг на Стоянка. Не му била известна и предшестваща го фирма, само чул, че управителят й е взел голяма част от парите за ремонта авансово. Иванов нямаше спомени и дали е подписвал договор с Общината за извършване на СМР, нито приемо-предавателни протоколи.
Следобед заседанието ще продължи с разпита на останалите шестима свидетели, между които собствениците на фирмата, извършила укрепването на подпорните стени на реката в кв. „Анезица”.
 

Related posts

Запали се сайвант в Бяга, обгоряха покривът и дограмата на къщата

Само най-високата зона във велинградското село Драгиново остава на воден режим

Глоби за 52 000 лв. наложиха при извънредни проверки на автобуси, превозващи деца и ученици