Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Таксиметров шофьор, въвлечен в схема за телефонни измами, поиска оправдателна присъда
novini Uncategorized

Таксиметров шофьор, въвлечен в схема за телефонни измами, поиска оправдателна присъда

Пазарджишкият окръжен съд гледа дело, образувано по жалба на велинградския таксиметров шофьор Спас Б. Той е признат за виновен от районния съд в курортния град и осъден на 1 година лишаване от свобода условно с 3-годишен изпитателен срок за това, че в периода 16-20 август 2008 г., като помагач на неизвестен към момента извършител, е участвал в престъпна схема за телефонни измами, с което е ощетил Г. Пачалов, Е. Пеева и И. Юргакалиев. По познатия механизъм хората били уведомявани, че внуците им са извършили ПТП, ранили са някого и трябва да бъде платено за гаранцията им. По този начин тримата били „ощипани” общо с 4542.58 лева.
Според материалите по делото на първа инстанция на 16 август 2008 г., около обяд, И. Юргакалиев получил телефонно обаждане от непознат мъж, представил се за полицай. От него мъжът „научил”, че с автомобила си внукът му е блъснал дете, което е в тежко положение в болница, и затова трябва да плати гаранция от три хиляди лева. Юргакалиев посъветвал мъжа да се обърне към бащата на момчето, но по-късно получил ново обаждане, примесено с плач и молба за помощ. Дядото разполагал с 1300 евро, които се съгласил да предаде. Получил указания да даде 100 евро на ръка на човека, който ще вземе поръчката, а останалите 1200 да завие в хартия, след което внукът му щял да бъде освободен.
Същият ден на служебния телефон на таксиметровата фирма „Севън такси“ ЕООД — Велинград, от скрит номер се обадил непознат мъж и поискал да му осигурят „пекан“ човек, който да занесе някакви важни документи до Дряново, които бил забравил при почивката си във Велинград. Диспечерката се обадила на съпруга си – таксиметровия шофьор Спас Б., който се съгласил да извърши доставката. Б. отишъл на адреса и взел пратката. По-късно Юргакалиев вдиял внука си, разбрал за измамата и съобщил в полицията. В това време Б. предал парите на човека, който го чакал на първата спирка в Дряново, и се върнал във Велинград.
На 19 август, пак около обяд, на домашния телефон на Г. Пачалов се обадил мъжки глас, който се представил за внука му, и, плачейки и хълцайки, му съобщил че е задържан в полицията във Велинград, защото блъснал малко момиче на пешеходна пътека. Пачалов не можал да разпознае точно гласа на внук си, но интонацията и държането му били същите като на внука му, който работел като шофьор във фирма за месо. Пачалов бил посъветван да се обади на адвокат, чийто номер му бил продиктуван, и да пита дали момичето е починало. „Адвокатът” потвърдил и поискал 2000 лв. за освобождаване на момчето от ареста. С помощта на близки възрастният човек събрал 700 лева. Указанията за предаването на парите били сходни с предишния случай – 500 лева да бъдат поставени в пощенски плик, а 200 – да даде на ръка на приносителя.
Междувременно същият клиент се обадил на таксиметровия шофьор Спас Б. и го осигурил за втората поръчка. По същия начин шофьорът занесъл парите в Дряново, предал ги на спирка на предишния човек и се върнал във Велинград. Възрастните хора разбрали за измамата още същата вечер (междувременно през декември 2010 г. Г. Пачалов починал и като граждански ищци в процеса са конституирани наследниците му).
На 20 август, около обяд, по домашния телефон на Е. Пеева се обадил мъжки глас, представил се за внука й и, като плачел и хълцал, й казал: „бабо, спасявай ме!”. Съобщил, че е задържан в полицията във Велинград, защото е блъснал момиче, дал й номер на „адвокат Спасов”, от когото жената разбрала, че момичето е починало. За да отърве внука си от „голямо наказание”, бабата трябвало да осигури 3000 лева. Жената имала 1300 лева, които предала на таксиметровия шофьор по схемата – 1100 лева завити и 200 лева на ръка. След предаването на сумата тя се обадила на „адвоката” да се отчете. Отсреща я посъветвали „да пие една студена вода“. Жената разбрала, че е измамена, обадила се на внука си и и двамата сигнализирали в РУП. Потърпевшата насочила полицаите към лицето, тъй като го познавала по физиономия.
Във връзка със зачестилите телефонни измами по това време във Велинград полицаи извършвали оперативно-издирвателна дейност, в рамките на която се натъкнали на Спас Б. След като установили измамния механизъм, направили постановка – предали му пакет „кукла” и го изпратили в Дряново с него вместо с поредната парична сума, която трябвало да занесе, но тук връзката с неизвестния извършител прекъснала.
Днес Спас Б. обясни, че просто е извършвал услуга, без да има ни най-малка представа за естеството й. Парите от курсовете той отчитал във фримата до стотинка. Затова помоли съда да постанови оправдателна присъда. Защитата посочи, че липсват доказателства за пряк умисъл на деянието, нещо повече – самият Спас бил жертва на измама и от страна на извършителя, и от страна на пострадалите, които били надписали предаваните пликове като „документи”. Обвиняемият бил избран от неизвестното лице на случаен принцип само защото бил таксиметров шофьор.
Магистратите обявиха делото за решаване в срок.
 

Related posts

Пипнаха крадци на нафта, велосипед и школски портал

Бизнесменът Солов пропуснал да плати доставка на китайски мебели от Бургас до Пазарджик, съдът уважи искове за над 60 хиляди лева

Фидел Беев отново е представител на Зелената партия