Тийнейджър решава листовката на 38-годишен кандидат за шофьорска книжка по заръка на инструктора, и двамата са обвинени в измама

Автоинструктор и негов обучаем са с повдигнати обвинения за извършено престъпление по чл. 318 от Наказателния кодекс. На 13 октомври в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Пазарджик бил получен сигнал от областния отдел „Контролна дейност” при ДАИ-Пазарджик. Служител на отдела информирал органите на реда за установена от него нередност при провеждане на теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Един от изпитваните е трябвало да бъде 38-годишният Ж. О. от Велинград. Вместо него обаче листовките попълвал 18-годишният Р. Х. от Ракитово. Въпреки възрастовата и визуалната разлика тийнейджърът представил пред служителя от ДАИ-Пазарджик личната карта на Ж. О. Това направило впечатление на ръководителя на изпита и той сигнализирал в полицията. На мястото пристигнал дежурен екип, който под ръководството на разследващ полицай извършил оглед. В хода на разследването е установена съпричастността към извършеното престъпление и на автоинструктора А. Б., на 54 години от Ракитово. Собственикът на автомобилна школа убедил тийнейджъра да се яви на изпита вместо по-възрастния обучаем.
Материалите по случая са докладвани незабавно на Окръжната прокуратура в областния град. Срещу А. Б. и Р. Х. са повдигнати обвинения за престъпление по чл. 318 от Наказателния кодекс за измама с официален документ с цел заблуда на длъжностно лице. За деянието се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация, или глоба от 100 до 300 лева.