Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Тръгват масирани проверки на борсите за произхода на плодовете и зеленчуците, глобата стига до 5 бона
novini Uncategorized

Тръгват масирани проверки на борсите за произхода на плодовете и зеленчуците, глобата стига до 5 бона

От днес тръгват масирани проверки за етикетирането на плодовете и зеленчуците първо по борсите, а после и на пазарите, съобщи зам.-шефът на Агенцията по храните, Антон Величков, цитиран от News.bg. От 600 до 5000 лв. е глобата за стока, която се продава по пазарите без табелка за произход.
Проверката е заради 100-те тона йордански домати, краставици и пипер, в които бяха открити пестициди до 10 пъти над нормата. В екипите са включени инспектори от фитосанитарен, здравен и качествен контрол.
През изминалата седмица Държавната комисия по стоковите борси и тържища отчете ръст на цените на краставиците и доматите. Цената на едро на краставиците е скочила с 39. 4% и е вече 3.01 лв., като увеличението е с 0.85 лв. Скокът на цената на едро при доматите е 22.5 % (с 0.45 лв.) – 2.45 лв. С 11 ст. е нараснала и цената на картофите – до 0.98 лв. При плодовете ръст има при мандарините – с 9.1 % (0.10 лв.), и ябълките – с 8.8 % (0.09 лв.). Портокалите са поевтинели с 5.8 %.
 

Related posts

Пламна автомобилът на велинградски прокурор

Традиционен конкурс за изписване на “Великденски писани яйца от Чепинския край”

Липсата на пряка конкуренция води големите търговски вериги във Велинград, а недостигът на терени в центъра ги праща в покрайнините