Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Утре са наред ключовите свидетели: затворникът Владимир Славов, вуйчото Паун Лазаров и 12-годишната (към 2006 г.) приятелка на Лазар, Виолета Витекова
novini Uncategorized

Утре са наред ключовите свидетели: затворникът Владимир Славов, вуйчото Паун Лазаров и 12-годишната (към 2006 г.) приятелка на Лазар, Виолета Витекова

До обяд показания пред съда дадоха 7 от призованите за днес общо 11 свидетели по делото „Белнейски”. Сестрите Гергана и Станислава Герджикови за последната вечер на Росица и Христина, когато, заедно с още двама свои съученици прекарали в кафене „Болид”. По техни спомени някъде около полунощ групата напуснала заведението, предложили на Белнейски да ги изпратят до тролейната спирка, но те отказали, след което се разделили. Гергана разбрала, че момичетата са изчезнали, когато в неделя Фани Белнейска звъннала на сестра й, Станислава, съученичка на Росица. В предишните си показания пред следователя тя посочила, че в заведението Росица си поръчала бира, а Христина – малка водка със сок, по нейни думи двете били „подпийнали”, днес обаче не си спомни подробности за въпросната вечер. Сестра й Станислава пък не помнеше да са предлагали на Росица и Христина да ги изпращат до спирката. След тях беше разпитана Таня Петрова, класната на Христина. Тя каза, че познава семейството, контактувала често с родителите, тъй като месец преди убийството Христина спряла да ходи на училище. Имала среща с бащата, след което проблемът с отсъствията бил решен. Тя описа бившата си ученичка като добро и жизнерадостно дете.
По искане на защитата и по нейно настояване беше изслушана Мариана Тодорова, майката на Лазар Колев. В накъсания си разказ за събитията от януари 2006 г. тя посочи, че Лазар, който иначе никога не спял извън дома си и й се обаждал всеки ден, изведнъж напуснал работата на хлебар във фурната на чичо си и за няколко дни тя не знаела къде се намира. Подозирала, че е у баба си във Велинград, по-късно разбрала, че заедно с баща си заминал за София. Там го и открили тя и брат й, Паун Лазаров, в дома на приятелка на негов приятел (където, според обвинението, той прекарал около 10 дни, почти без да говори, предимно в спане, без никакъв багаж). Причината да го издирват усилено била призовката от полицията във връзка с вече откритото убийство на сестрите (Лазар бил издирван като част от криминалния контингент, с вече изтърпяна присъда за изнасилване). Към онзи момент вече бил продал колата, подарена от дядо му, и проиграл парите на „машинки”, което му било слабост. Довели го в Пазарджик и се отбили в дома на семейството на приятелката му Виолета Витекова (тогава 12-годишна), за да проверят истина ли е казаното от Лазар – че преди да замине за столицата, прекарал една вечер у тях. След това отскочили до Пловдив – пак за проверка на алибито му, след което се върнали в Пазарджик и Лазар дал показания в полицията и материал за ДНК-проба. На въпроса на адвокат Найденов за кой точно ден са искали потвърждение за престоя на Лазар в двете семейства Мариана не успя да отговори. Според нея в хронологията за действията на сина й липсвал един ден и тя се интересувала къде е бил именно през него, притеснена от връзката му с непълнолетна и присъдата му за изнасилване. На въпроса защо след това Лазар отново заминал за София (където на 12-ти март извършил грабеж на мобилен телефон, на 15-ти бил задържан и впоследствие – осъден с 4-годишна присъда), майка му предположи, че се е срамувал от продажбата на колата и изхарчването на парите от нея. Мариана категорично отрече брат й да е купувал алиби на сина й от Витекови.
Показания пред съда даде и Албена Дичева, продавачка в павилион на ж.п. гарата в Пазарджик. Тя познавала Христина, която се отбивала често при нея след училище с приятелката си Ани (Ангелина Боева, която беше разпитана при закрити врата), знаела за кратката й връзка с Мишо (свидетел, който ще даде показания по-късно днес). За последно я видяла във фаталния петък, когато разбрала за предстоящото й ходене на дискотека – Христина била много развълнувана и радостна. В събота научила от Фани, че децата й не са се прибрали, а в понеделник родителите се отбили в павилиона на път за полицията, където отивали да подадат молба за издирването им.
Беше разпитан и приятелят на Росица – Тодор Петелов, чиито показания съдът изслуша при закрити врата с мотива да се запазят интимни подробности от живота за някои лица, свързани с делото. В списъка на призованите за днес свидетели са още братовчедката на Росица и Христина Силвия Димитрова, приятелят на Христина Михаил Запрянов, и Латинка Стойкова, бивше гадже на Лазар Колев. По информация от адвокат Димитър Марковски утре е ден за разпит на ключови свидетели по делото: вуйчото на Лазар – Паун Лазаров, затворникът Владимир Славов, с когото Лазар изкарал в една килия десетина дни, след като му било повдигнато обвинение през 2009 г. и пред когото, по данни от следствието, той си признал извършването на убийството. Очаква се пред съда да застанат още софийската позната на Колев и роднините на Витекови от Пловдив, у които Лазар пристигнал неочаквано след убийството.
Димитър Марковски съобщи още, че двамата с колегата си Марин Марковски са настояли Лазар да не избързва с даването на обяснения и да се възползва от правото си едва след приключване на разпитите на всички свидетели.
 

Related posts

Кадър на общината ще оценява проекти по ОП “Конкурентноспособност”

Изложение на американски коли и мач на ветерани във Велинград

Близо 5000 безплатни винетки са отпуснати през 2010 г. на водачи с трайни увреждания, 58 са отказите