В Световния ден без тютюнев дим – 18 ноември, в Пазарджик ще работи изнесен кабинет за консултации по отказване на цигарите

 
 
Всяка година в третия четвъртък на месец ноември международната общественост отбелязва Световния ден без тютюнев дим и Ден за борба с раковите заболявания. Тематично свързани със Световния ден са и разнообразните инициативи на експертите от отдел „Опазване на общественото здраве” в РИОКОЗ – Пазарджик, с участието на деца, ученици и граждани.
Днес от 10:30 ч. и утре от 14:30 ч. за тийнейджърите от средношколското общежитие в Пазарджик са организирани тематични срещи, на които ще бъдат дискутирани вредните последствия от тютюнопушенето върху здравето на подрастващите.
От 13:30 ч. в СОУ „Хр. Смирненски”, Септември, ще бъде проведена видеолектория с ученици от VІ-те класове на тема „Живот без тютюнев дим”.
Утре, 18 ноември, от 10:00 до 12:00 ч. в НЧ „Н. Й. Вапцаров – 1897 г.” ще бъде отворен „изнесен” консултативен кабинет за отказ от тютюнопушенето. Всеки посетител в библиотеката ще получи безплатна консултация как да преодолее никотиновата зависимост, ще бъдат предоставени и тематични информационни материали.
При голям интерес преминаха откритите уроци по програмата „Училище за здраве” на здравните експерти от РИОКОЗ с деца от ЦДГ „Дъга”, Пазарджик, и ОДЗ „Слънчице”, Велинград. С учениците от прогимназия „Св. св. Кирил и Методий”, Пазарджик, бе проведено обучение за вредата от пасивното тютюнопушене.