Стотици хора от Велинград се стекоха на общественото обсъждане на доклада за Оценката за въздействие върху околната среда относно разработването на волфрамова мина на територията на общината, в местността „Грънчарица”. Обсъждането беше предшествано от протест пред сградата на общината, а в последствие всички влизащи в сградата на администрацията преминаваха през редица от запалени свещи.

На общественото обсъждане, което продължи няколко часа снощи, присъстваха тримата депутати от ГЕРБ ген.Стоян Тонев, Десислава Костадинова, Димитър Гечев, народните представители от РБ Бойка Маринска,  Димитър Димитров от България лява България и проф.Станислав Станилов от Атака. Голямата зала на Общината обаче се оказа тясна да побере всички искащи да присъстват на обсъждането и те останаха навън. Над 40 човека бяха записани предварително за изказване по темата.

От трибуната Маринска призова концесията да бъде спряна да провеждането на Референдум по темата. Освен това от вчера в Народното събрание вече се събира подписка срещу отварянето на мината, само във вчерашния ден тя е подкрепена от над 40 депутати.

Според ген. Тонев, ако 70 от неговите колеги се подпишат, това ще е достатъчно основание за промяна в закона за концесиите. Едно от разпорежданията на този закон – фирмата концесионер да плаща и доклада по ОВОС предизвика недоволството на хората, защото по този начин авторите на доклада се обвързват с финансово с възожителя.

И докато представителят на фирмата „Ресурс-1”, експерти, депутати говореха, но без да влизат в същината на проблемаа, то един от видните културни дейци в града- Иван Казалиев обясни простичко вредата от съществуването на мина.

В своя богат професионален живот, музикалният педагог е изкарал 17 години под земята на Рудозем. Познавайки работата в мините и непроменените технологии в сектора, той посочи от къде ще дойдат вредите- замърсяване на подпочвените води от начина и материалите, с които ще се дълбае в земята, как с времето пропадат галерии, променя се природата.

Председателят на ОбС-Велинград  Дияна Кехайова пък съобщи новината, че общинските съвети на Ракитово, Батак, Белово също са гласували против разработването на минат, подкрепяйки така своите колеги във Велинград.

Против се обяви и кметът на Велинград Иван Лебанов, който завърши изказването си с емоционалното „Не на волфрама, Да на Сютка”. Припомняйки, че държавата спря проекта за ски център именно заради отрицателен доклад по ОВОС, а сега дава положително становище за мината.

На обратния полюс обаче е било обсъждането в село Кръстава, в чието землище е находището. Местните хора се надяват да намерят работа пир неговото разработване. Колко от тях обаче ще успеят е неясно, поради спецификата на работа и необходимата квалификация за нея, коментират общинарите в курорта.

Все пак в представянето на проекта на фирмата концесионер отоново беше посочено,че волфрамът не е радиоактивен, намира се навсякъде около нас – в ел.крушките, в мобилните телефони…

Велинградчани обаче са категорични, че ако се допусне работа на мината ще има гражданско неподчинение.

 

pz-info.com