Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • За трети път Окръжен съд – Пазарджик, започва отначало делото срещу бившия ВрИД кмет на община Велинград Атанас Водев, Апелативен пак го върна
novini Uncategorized

За трети път Окръжен съд – Пазарджик, започва отначало делото срещу бившия ВрИД кмет на община Велинград Атанас Водев, Апелативен пак го върна

Предишното дело срещу бившия ВрИД кмет на община Велинград Атанас Водев, сключил договор за СМР за половин милион със софийска фирма, оказала се по-късно бирария (по думите на прокурора), приключи през юни с условна присъда от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок и забрана за изпълняване на подобна дейност за срок от 2 години. Водев беше признат за виновен в ощетяване на общината с 205 335.47 лв. чрез сключването на крайно неизгоден договор за СМР през септември 2005 г. Съдът отхвърли разликата до исканото от прокуратурата обезщетение от 233 335.19 лв., но натовари Водев с лихвите, считано от 17 септември 2005 г. до пълното им изплащане, държавна такса върху размера на обезщетението от 8 хил. лв. и съдебни разноски. Заради процесуални нарушения Апелативният съд обаче го върна за ново разглеждане от друг състав.
Първото дело срещу Водев през 2009 г., когато той беше признат за виновен и му беше постановен в тежест граждански иск за 28 хил. лв., пък завърши с присъда „лишаване от свобода” за срок от 2.5 години с 4-годишен изпитателен срок. Бившият ВрИД кмет беше лишен и от право да упражнява държавна и обществена дейност за срок от 2 години.
След наводненията през август 2005 г. община Велинград получила от Постоянната комисия за преодоляване на щетите от бедствия, аварии и катастрофи към МС близо 1.5 млн. лв. Атанас Водев, в качеството си на длъжностно лице, сключил договор за строително-монтажни дейности със софийската фирма „Транков БГ” ЕООД. Последната била избрана измежду трима кандидати – в конкурса участвали още едно софийско дружество – „Магнит 2003” ЕООД, и пазарджишкото „МК груп” ЕООД. Интересен факт е, че и трите плика с офертите били надписани от Костадин Михайлов, бивш служител на комисията за вътрешен финансов контрол и съпруг на собственичката на „МК груп”.
Договорът на стойност 560 хил. лв. е със срок 2 месеца и предвижда извършване на СМР на три обекта: изграждане на лява и дясна подпорна стена в кв. „Чепино” и укрепване на пътя Сърница-Орлино. Клауза предвиждала в тридневен срок на фирмата да бъдат изплатени 95% от стойността на договора или 532 хиляди, което и било направено, въпреки наложената практика предварително да се превеждат на изпълнителя не повече от 50% от договорените средства.
Съгласно новия обвинителен акт този път Водев ще отговаря за щети в размер на 345 418.93 лв., представляващи неизпълнени СМР. Третото дело срещу него тръгва в сряда, 23 ноември.
 

Related posts

Трима от БАСТА и бивш депутат от ГЕРБ-ВЕЛИНГРАД минават към Бареков

Двама седнали зад волана с 1.39 и 1.46 промила алкохол

Велинград каза: Не на волфрама