Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Зачестяват случаите на хепатит в Пазарджишко, алармират от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик
novini Uncategorized

Зачестяват случаите на хепатит в Пазарджишко, алармират от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик

От началото на октомври в област Пазарджик се забелязва значително завишаване на заболеваемостта от вирусен хепатит тип А. Регистрираните случаи са 28, разпръснати в различни населени места, по-често в общините Велинград и Пещера. Случаите нямат епидемиологична връзка и не са регистрирани епидемични взривове. Това се казва в специално издадена и разпространявана от РЗИ – Пазарджик брошура „Добрата хигиена – щит срещу хепатит”, публикувана на сайта на инспекцията.
Вирусният хепатит е разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб. Негови причинители са самостоятелни вирусни агенти: хепатит А вирус (НА V), хепатит В вирус (НВ V), хепатит С вирус (НС V) и др. със специфични качества и начини на предаване на инфекцията от болния на здравия човек.
От вирусен хепатит боледува само човекът. Болестта често започва със смущения в храносмилателната система или с грипоподобно състояние. При засегнатите се наблюдават чернодробни оплаквания, придружени с гадене или болки в горната коремна област. Ясен признак за смущения в чернодробната функция е жълтеницата, която най-лесно се установява при пожълтяване на очните склери.
Предпазните мерки включват избягване на рискови сексуални контакти, на директен контакт с кръв и други телесни течности, използване на индивидуални предмети за лична хигиена. Здравните инспектори напомнят при полов контакт да се използват презервативи.
 

Related posts

СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.10

Плувците ветерани на Пазарджик със 17 медала от Държавното първенство

Кучета гъзари, с дневна издръжка, колкото на BG пенсионер