Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Зачестяват случаите на хепатит в Пазарджишко, алармират от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик
novini Uncategorized

Зачестяват случаите на хепатит в Пазарджишко, алармират от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик

От началото на октомври в област Пазарджик се забелязва значително завишаване на заболеваемостта от вирусен хепатит тип А. Регистрираните случаи са 28, разпръснати в различни населени места, по-често в общините Велинград и Пещера. Случаите нямат епидемиологична връзка и не са регистрирани епидемични взривове. Това се казва в специално издадена и разпространявана от РЗИ – Пазарджик брошура „Добрата хигиена – щит срещу хепатит”, публикувана на сайта на инспекцията.
Вирусният хепатит е разпространено инфекциозно заболяване, което уврежда черния дроб. Негови причинители са самостоятелни вирусни агенти: хепатит А вирус (НА V), хепатит В вирус (НВ V), хепатит С вирус (НС V) и др. със специфични качества и начини на предаване на инфекцията от болния на здравия човек.
От вирусен хепатит боледува само човекът. Болестта често започва със смущения в храносмилателната система или с грипоподобно състояние. При засегнатите се наблюдават чернодробни оплаквания, придружени с гадене или болки в горната коремна област. Ясен признак за смущения в чернодробната функция е жълтеницата, която най-лесно се установява при пожълтяване на очните склери.
Предпазните мерки включват избягване на рискови сексуални контакти, на директен контакт с кръв и други телесни течности, използване на индивидуални предмети за лична хигиена. Здравните инспектори напомнят при полов контакт да се използват презервативи.
 

Related posts

71% от молбите за енергийни помощи е одобрила дирекция „Социално подпомагане” срещу 79% за миналия отоплителен сезон

Започва изграждането на новия мост над река Луда Яна при км 195 на път І-8 Пазарджик–Пловдив

Кметът Иван Лебанов награди и поздрави ученици за най-добро есе