Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • novini
  • Замяна на условната присъда на Костадин Гелов, специалист ТСУ в община Велинград, с глоба поиска адвокатът му от Окръжен съд
novini Uncategorized

Замяна на условната присъда на Костадин Гелов, специалист ТСУ в община Велинград, с глоба поиска адвокатът му от Окръжен съд

Прокуратурата оттегли протеста си срещу оправдаването на бившия директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” Пламен Алексов

Условна присъда от Районния съд във Велинград обжалва Костадин Гелов, специалист в дирекция ТСУ в общината, осъден на 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Срещу втората част от решението на велинградските съдии, с което пък е оправдан директорът на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” Пламен Алексов, е протестирала Районната прокуратура.
Гелов е признат за виновен в това, че в периода от 19 май до 2 декември 2008 г., при условията на продължавано престъпление, като гл. специалист в дирекция ТСУ при Община Велинград, е съставил официални документи с невярно съдържание.
Алексов е оправдан по обвинението, че на 14 юни 2009 г. като директор на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ съзнателно е сключил неизгодна сделка за изпълнение на СМР, с което е ощетил училището с 23 259 лв.
Според обвинителния акт през май 2008 г. Гелов е съставил протоколи образец 19 за извършени строително-монтажни работи за обект „Възстановяване на щети на село Света Петка и махала Всемирци” и бояджийски работи в ОУ „Георги Бенковски”, в които е удостоверил неверни обстоятелства. За първия обект били актувани бетонови работи в обем 280 куб. м на стойност 43 400 лева, а реално извършени 145.2 куб. м на стойност 22 506 лв., за втория – блажно боядисване на стени (цокъл) 968 кв. м на стойност 22 506 лв., а реално извършено боядисване 637 кв. м на стойност 3662.75 лева. Назначената по делото експертиза установила, че всъщност се касае за много по-малки от посочените разлики – при подпорните стени в Света Петка разликата е по-малка от 11 кубика, а за основното училище – 30 квадратни метра.
Днес представителят на прокуратурата оттегли протеста си срещу признаването на Алексов за невинен, с което оправдателната му присъда влиза в сила, и определи деянието, извършено от Гелов, като маловажен случай. На свой ред адвокатът на общинския служител обърна внимание върху ниската степен на обществена опасност на извършеното от него и поиска замяна на присъдата с административно наказание. Гелов заяви, че е невинен. Решението на пазарджишките магистрати ще стане ясно до месец.
Припомняме, че заедно с колегата си Георги Николов и екскмета на Велинград Стоян Дулев през ноември Гелов беше осъден от Пазарджишкия окръжен съд на 1 година условно, с 3-годишен изпитателен срок за актувани, но неизпълнени СМР в ЦДГ „Мир” в Сърница. Присъдата вече е обжалвана пред Пловдивския апелативен съд.
 

Related posts

Велинградчанин се намушка смъртоносно, след като прободе съгражданин

Избягал бракониер е с констативен протокол за незаконна сеч на 40 елхички в Юндола

ЗАГАДКА: ПАРКЪТ НЕ ЗАСЛУЖАВА ТОВА