Акцията в Пазарджик преди дни не е първата по рода си – спомняме си за такива в Сърница, Велинград и други през годините. Общото между всички е, че резултатът от тях е почти нулев. Така директорът на Центъра за близкоизточни изследвания в София д-р Мохд Абуаси коментира операцията на ДАНС и прокуратурата в пазарджишкия кв. „Изток”, проведена и в още няколко града в страната.

Според д-р Абуаси, нулевият резултат от акции като тази преди дни не е защото съдът е безсилен или корумпиран. „Проблемът засяга законодателството – такива обвинения като разпространение на религиозна образа са трудно доказуеми, липсват и експерти по ислямски фундаментализъм. Законодателството се отнася към тях като към всяка друга омраза”, коментира гостът и допълни, че е необходимо тази дупка в законодателството да се попълни.

„Ислямска държава” не се появи тази година – чу се сега, когато показваха по телевизията как колят американски журналист. През последните години са убили хиляди – мюлюсмани, християни и др.

Истината е, че организацията съществува още от началото на американската окупация в Ирак под името „Обединение джихад и единобожие”. Да сте чували за Заркауи? Той е създател на тази организация. През 2004 г. той дава клетва на Бен Ладен и организацията стана Ал Кайда. През 2006 г. Заркауи беше убит, дойде друг човек на негово място, обединиха се с други подобни организации и създадоха „Ислямска държава в Ирак”. През 2012 г., началото на събитията в Сирия, новият ръководител на „Ислямска държава в Ирак” изпраща хора да воюват за демокрация в Сирия- светска странаq в която още от 70-те години жените могат да ходят с къси поли. И какво излиза – че ислямистите се борят за демокрация в Сирия?!

Всички гонят една и съща цел – възстановяване на ислямски халифат.”

Д-р Абуаси е роден в палестинския град Рамала. Преселва се в България през 1984 г., а в края на 90-те става български гражданин. Завършва журналистика в Софийски университет „Св. Климент Охридски” и защитава докторат по политология. Професионалните му интереси са свързани с ислямския фундаментализъм.

В Пазарджик д-р Абуаси изнесе лекция на тема „Заплахата „Ислямска държава” по покана на Командерия „Св.Св. Константин и Елена”, част от Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат България.

 

pz-info.com