АБИТУРИЕНТИ ОТ ВУИ – РАКИТОВО НА БАЛ С ПРЕЗИДЕНТА РУМЕН РАДЕВ

Стана традиция завършилите ХІІ клас от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово да празнуват с абитуриенти от Центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и специализирани училища от цялата страна заедно с Президента на Република България. За първи път момчетата от ВУИ – Ракитово са поканени от Президента Георги Първанов през 2004 г. Това е първият випуск на завършващите средно образование в училището. От тогава неизменно всяка година дванадесетокласниците очакват с нетърпение поканата за бала. Звездният миг в живота им, за който им завиждат всички други момчета.

Тази година завършващите са двама – Васил Козаров и Николай Катев. За втора година срещата е с Президента Румен Радев в обновената резиденция Бояна. Вълненията по подготовката са много. Как да се избере костюм? Консултанти са психологът Мариана Пелева, ресурсният учител Сузана Тронова и класният възпитател Цветана Добрева. Васил веднага се спира на черен костюм, сако тип фрак, светла риза с цвят крем. Николай се ориентира към светъл костюм цвят крем и винено червена риза. Оказва се, че те двамата вече са обсъждали дрехите за бала и са се разбрали да изберат различни костюми. И двамата не проявяват интерес към вратовръзки. Все пак Васил, заедно със синджирчето с кръст, избира и стилна червена вратовръзка, която може да ползва, ако се наложи. Той решава да направи последния избор в резиденцията на място. Николай е категоричен, че повече му отива тъмно синджирче.

След пристигането в резиденция Бояна в ранния следобед на 30 май 2019 година, придружавани от класния ръководител Свилен Топчиев, момчетата се регистрират и получават програмата. Има предвидено време за фризьор за момичетата и за придружаващите ги ръководителки. Васил вече си е направил прическа тип „Неймар” в Ракитово, но Николай проявява интерес. След вкусния обяд от KFC въпроса с прическите е обсъден с организаторите. Оказва се, че прически ще има и за момчетата, но най-напред всички могат да посетят Националния исторически музей, който е в съседство с резиденцията.

Абитуриентите пресичат пеш градината до музея. Разделени са на групи. Всяка група има екскурзовод. Залата с неолита и халколита, където е най-старото обработено злато в света от Варненския некропол, е затворена в момента. Затова обиколката започва от периода на траките. Както се очаква повечето от децата не са виждали такова изобилие от златни и сребърни блюда; невероятни ризници, шлемове, мечове; мраморни барелефи и скулптури. Незрящите деца от училището „Луи Брайл” могат да опипат лицето на мраморна женска фигура, за да почувстват изяществото, съвършенството на изработката на древния майстор.

Следва залата на средновековието, където са експонатите от Първото и Второто български царства. Монети, дарохранителници, корони. Всяка находка има своя история, която екскурзоводите с удоволствие разказват. Но разнообразието е толкова голямо, че вниманието на децата се раздвоява, погледът им скача от експонат на експонат и скоро просто престават да възприемат повече информация. В последната зала, където са изложени находките за периода от ХІV до ХІХ век, повечето евангелия и икони, групите видимо оредяват.

Веднага след разходката в Националния исторически музей всички се струпват в салона с фризьорите от Кристиан оф Рома. Около 20 фризьори са развихрили фантазията си. Абитуриентите са посрещани на входа от Маурицио Пироло. Той говори български с лек акцент, косата му е като на японски самурай. Емоционален, подвижен, Маурицио кръжи покрай импровизираните фризьорски столове. Момчетата от Ракитово веднага му правят впечатление, защото знаят какво искат и показват на телефоните желаната прическа. Той ги ориентира към Емил Налбантов. Емил е екстравагантен – висок, едър, с брада, покрит с татоси. За него чакат няколко момчета с увреден слух и Николай е наред след тях. Васил има прическа, но докато чака с Николай и наблюдава работата на Асен видимо се оживява и решава да опита да направи прическата си още по-впечатляваща. Маурицио, който почти през цялото време е с групата от Ракитово, веднага се консултира с Асен. От БНТ 1 снимат прическите на незрящи момичета за новините. Интервю има и с Мария, която преди няколко дни е спасила шофьор от градския транспорт в София. Самото присъствие в залата в този момент и наблюдаването на действията на фризьорите е неповторимо. Сякаш е свещенодействие – момчетата и момичетата се преобразяват. Превръщат се в млади дами и господа. Минути след това се появяват в градината на резиденцията с балните рокли и костюми и картината става приказна. Няма ги вече онези деца, пристигнали от всички краища на страната. Прекрачили са прага на пълнолетието и правят първата си стъпка в света на възрастните.

Момчетата от ВУИ – Ракитово са на маса №7 заедно с деца от ЦНСТ от Брацигово. Строгата официална обстановка стряска Николай, но Васил демонстрира самочувствие. Заедно с всички те застават на стълбите за срещата с Президента Румен Радев точно в 20.00 часа. За изненада на гостите, по изключение, на срещата присъства и Виципрезидента Илияна Йотова.

След официалната част всички отново заемат местата си по масите. Минути по-късно, след поднасяне на предястието, Президентът Радев се снима с абитуриентки. Момчетата от Ракитово са сред първите, които се ръкуват с него. Снимат се и с Вицепрезидента Йотова, която преди дни е била на посещение на спортни игри в град Костандово, от община Ракитово. Това е звезден миг в живота им, за който после ще разказват на близки и приятели.

По отношение на музиката вкусът на момчетата от ВУИ – Ракитово малко се различава от вкуса на организаторите на бала. Поканени са Миро, Мария Илиева, Д2, БТР, комиците. Но Васко и Николай биха предпочели изпълнители на брейк и хаос музика. Друго щеше да е, ако в този прекрасен миг в резиденцията са Сто кила, Каската, Димчо. В този момент те се сблъскват с реалността – няма пълно щастие. Е, любимата музика могат да слушат винаги, но да се докоснат до комиците, да се забавляват в резиденция Бояна, могат веднъж в живота.

Автор – Свилен Топчиев, учител

Още новини

Loading Facebook Comments ...