Премиерът акад. Николай Денков връчи ключовете на нова високопроходима линейка за спешния филиал във Велинград

 Премиерът акад. Николай Денков връчи ключовете на нова високопроходима линейка за спешния филиал във Велинград

Снимка: БТА

Премиерът акад. Николай Денков връчи ключовете на 5 линейки с повишена проходимост за нуждите на системата за Спешна медицинска помощ. Линейките бяха предоставени на ЦСМП – София за нуждите на филиала в Самоков, ЦСМП – Благоевград за нуждите на филиала в Банско, ЦСМП – Пазарджик за нуждите на филиала във Велинград, ЦСМП – Шумен за нуждите на филиала във Върбица и ЦСМП – Смолян.

“Това е още един пример защо е полезно за хората да бъдем членове на Европейския съюз. Така, както трябва да изпълняваме задълженията си, така да можем да се възползваме и от правата, които ни дава това присъствие на европейската карта“, отбеляза министър-председателят. По проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 е предвидено закупуване на 400 броя медицински превозни средства (линейки). По проекта вече са доставени 358 нови и оборудвани линейки, които се ползват от екипите за спешна медицинска помощ в страната.

Днес бяха доставени 5 линейки тип В, които са с висока проходимост. Остават още 37, отново с висока проходимост, които ще бъдат доставени поетапно до началото на месец март 2024 г. „Линейките ще бъдат използвани точно в места, където хората често най-трудно получават директен и бърз достъп до медицинска помощ. Те са насочени там, където хората имат най-големи затруднения, където трябва най-бърза реакция“, каза още акад. Денков.

В края на изявлението си премиерът благодари на всички, които работят в сферата на здравеопазването, и акцентира, че правителството ще продължи инвестиционната си програма в сектора.

След церемонията премиерът разгледа и диспечерския център в Спешна помощ – София.

velingradnews

Свързана публикации