„Байкария“ и „Алабак“ организират „Седмица на планинското колоездене в Алабак“

 „Байкария“ и „Алабак“ организират „Седмица на планинското колоездене в Алабак“

“Седмица на планинското колоездене в Алабак” е на масата! Събитието е с отворен характер, а целта му е да популяризира родопския дял Алабак, не само като любим на дядо Вазов, а и като любима байк дестинация.

Желанието на хората “зад кадър” е това мероприятие да стане ежегодна традиция и 36-те маркирани сегмента с обща дължина от над 300 км да се ползват по предназначение. Тук между редовете прозират близо 6 години работа от сдруженията “Алабак” и “Байкария”, заедно с помощта на десетки симпатизанти и доброволци, а резултатът освен цифрите е, че тази част на Родопите се превърна в една от най-достъпните и любими колоездачни дестинации в България. Маркираните трасета са с различно предназначение и ниво на трудност, а това прави района достъпен за широк кръг от хора с разнообразни колоездачни умения.

В рамките на Алабак са обособени две зони за планинско колоездене – Варвара и Велинград. И в двете зони има възможност да бъдат реализирани маршрути на самоход или с помощта на автомобилен транспорт, за да бъдат достигнати високите части на Алабак, откъдето започват вълнуващи спускания към подножието на планината.

През 2022 година “Седмица на планинското колоездене в Алабак” ще се проведе в периода 30 април – 8 май, като за тези 9 дни участниците в събитието ще имат възможност да преминат по всички маркирани трасета в района, включвайки се в предвидените в програмата организирани карания на самоход и с извозване.
Част от приходите, генерирани от провеждането на събитието, ще бъдат използвани за поддръжка и допълнителни подобрения на създадените маршрути.

bikeweek.alabak.info

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *