Зарече се, че депутатите му ще подкрепят здравния министър
Въпреки че ресорната парламентарна комисия не прие искането на здравния министър в промените в Закона за лечебните заведения НЗОК да финансира само болници, които осигуряват комплексно лечение, премиерът Бойко Борисов увери, че депутатите от ГЕРБ ще подкрепят в пленарна зала идеята на Петър Москов.
„Когато дойде човек с едно заболяване, да може каквото е необходимо да бъде извършено на едно място, за да не се натоварва и психически, и финансово. Предложенията на Петър Москов, на когото аз много вярвам, ще получи пълната подкрепа и в парламента. Поел съм личен ангажимент към него в тази програма. Свел съм на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове законът да бъде приет“, отсече той.

Според Москов текстовете за комплексното лечение трябва да останат прецизни и системата да се обърне с лице към пациентите.

Той посочи, че всяко едно прецизиране, предложено от депутатите, ще бъде направено.

Москов се надява това да се случи в пленарна зала.

Той, премиерът и столичният кмет Йорданак Фандъкова направиха инспекция на разширяването на лъчетерапевтичния комплекс към СБАЛ по Онкология.

Бойко Борисов пък обвини правителството „Орешарски”, че почти е провалило проекта.

„Разбрах, че вчера Пламен Орешарски пак ни е давал съвети, а беше абсолютно провален проект. Не само, че го провалиха, но ако не се бяхме захванали, цялата програма от 300 млн. лева заминаваше и трябваше от бюджета да я доплатим“, коментира премиерът.

„Първо се разстроих от това, което докторите разказаха вътре, защото това са години наред страдание на много български граждани. Понеже Йорданка Фандъкова е с нас и ми е разказвала какви мъки са и какъв е проблемът като например се развали на 15-тия ден ускорителят. След това, докато го поправят, процедурата трябва на ново да се започне. Представете си, пази Боже, ако получиш такава диагноза и дойдеш тук и ти кажат, че не става и трябва да се чака два месеца. Представяте ли си какво е за душите на тези хора и семействата им?”, каза още Борисов.

Той увери, че до края на годината много болници в страната вече ще разполагат с най-модерното, най-доброто и най-скъпото оборудване.

Москов отчете, че от март следващата година листата на чакащи в онкологията ще бъде ликвидирана.

„Това е добре свършена работа. Мина се през много трудности и чисто бандитски схеми, които да бъдат потушени и този проект да бъде практически реализиран. В началото на декември ще може първият пациент да влезе тук и да получи своето лечение. Досега годишно на лъчетерапия през тази болница капацитетът на старите апарати беше за около 3000 души годишно. С тези два нови апарата, тези 3000 души годишно ще могат да бъдат лекувани в рамките на около 2 месеца“, обясни Москов. Инвестицията е за 24 млн. лева.

dnes.bg