Важно: Съборът на Аврамово няма да се проведе

 Важно: Съборът на Аврамово няма да се проведе

Традиционният фолклорен събор на гара Аврамово другата събота се отменя. Събитието бе насрочено по традиция за втория уикенд на август – 13.08.2022 г. За съжаление, прогнозата за времето упорито предупреждава за дъждове във фаталния 13-ти август, а районът се намира и в червената Ковид-зона.

Зачестилите проблеми по теснолинейката са още една причина за наложилото се отменяне на събора. Една част от пътуващите към Аврамово за празника традиционно избират сутрешния влак от Септември, който ако миналата година се движеше със 300 места капацитет, то тази година е с максимум едва 150 седящи места поради недостиг на локомотиви. Отменен остава и през август допълнителният влак Септември-Аврамово, който щеше да превози голяма част от желаещите да посетят събора на теснолинейката другата събота. Другият най-предпочитан влак, с който жители и гости от Пиринския край на линията идват ежегодно на събора, се отменя десетки пъти тази година пак поради недостиг на локомотиви. Провеждането на събитието ще провокира мнозина да тръгнат с влакчето към най-високата гара, а рискът да бъдат разочаровани от пътуването остава голям.

Тазгодишните заявки са значително по-малко от преди, когато през сцената на събора минаваха с песни и танци между 25 и 40 състава. Вероятно това се дължи на доста по-високите цени на горивата тази година. Почти всички самодейни състави при читалища и клубове пътуват до гара Аврамово за участията си с организиран транспорт за своя сметка, което става все по-непосилно към момента по чисто финансови причини.

През 2018 година на най-високата гара на Балканите за първи път реализирахме Националния събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хора́ и песни край релсите тесни“. Идеята за създаването на това събитие бе да се създаде пореден повод за привличане на обществения интерес към теснолинейката Септември-Добринище – този път през призмата на народната музика. Така четири години успяхме да съберем стотици самодейци от всички краища на страната – Мизия, Тракия, Източни и Западни Родопи, Пиринска Македония, шопско и други, обединени от любовта към българското, към шевиците, към неравноделните тактове на нашия безценен фолклор.

Днес линията е все по-популярна, влакчетата са пълни и дори местата не стигат за всички желаещи да си подарят това незабравимо приключение през Родопите, Рила и Пирин. Затова се надяваме, че съборът си е свършил работата и също е дал своя принос за популяризиране на теснолинейката през последните 4 години, когато броят пътуващи се увеличи значително.

Благодарим на всички участници, съучастници и зрители – приятели на теснолинейката, за това, че заедно успяхме да реализираме Националния фолклорен събор на теснолинейката четири години. И дори когато всички сродни събори и мероприятия бяха отменени заради пандемията, въпреки отпадналите забрани, ние заедно успяхме да спазим традиция и да бъдем на Аврамово и през 2020, и през 2021 година в името на каузата. Благодарим и на нашия най-голям партньор – Община Велинград, които всяка година поемат изцяло наемането на озвучителна фирма за събора и бяха отговорили положително и за тазгодишния събор.

Хубаво лято и до нови срещи по тесния железен път!

Инфо: https://tesnolineikata.wixsite.com/

Още новини

Loading Facebook Comments ...