Веднага след отделянето от Община Велинград Сърница изпадна в много особена ситуация по отношение на сметоизвозването

 Веднага след отделянето от Община Велинград Сърница изпадна в много особена ситуация по отношение на сметоизвозването

снимка Redjep Ardali

Веднага след отделянето от Община Велинград Сърница изпадна в много особена ситуация по отношение на сметоизвозването. Градът се отнася към РИОСВ – Пазарджик, а на практика е най-отдалечената точка от регионалното депо за твърди битови отпадъци, което се изгражда в момента. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик кметът на Община Сърница Неби Бозов.

„С много тежки преговори се договорихме да си возим отпадъците на регионалното депо на град Доспат, което е към РИОСВ – Смолян. То ни е много по-близко – на 20 – 25 км и от началото на тази година успешно возим отпадъците там.

След като договорихме това, вече никъде на територията на община Сърница не се изхвърлят отпадъци. Дори Общината, като член на Асоциацията за регионалното депо в Доспат, където са пет общини, вече кандидатства с проект за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация”, обясни Бозов. По думите му, това ще помогне да не се увеличават драстично данъците и такса смет, както е щяло да се наложи, ако извозват отпадъците си до Пазарджик.

„Направихме величение на данъците, но то е минимално. Отделно Общината, пак с цел икономии и да не вдигаме данъците, от началото на месец март приключи договора с фирмата, която чистеше. Закупихме си техника и направихме звено към администрацията, което чисти успешно вече няколко месеца и така постигаме икономии и възможност да не товарим жителите на общината с по-високи данъци”, каза още Неби Бозов.

novini247.com

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d блогъра харесват това: