Велинград очаква силен зимен сезон

 Велинград очаква силен зимен сезон

Опасенията на хотелиерите и ресторантьорите от началото на лятото за фалити се оказаха напълно безпочвени. Доказателство затова е Велинград. Курортът е сред първите в страната, излезли от кризата заради COVID-19.

Златко Златанов – предс. на СХРВЗР:  Всички мислеха, че това ще е нашия кошмар, това ще е нашето падение, че няма да можем да се съхраним, но + кой, каквото и да говори Велинград е устойчивата туристическа дестинация на България.

От бранша обясняват тенденцията с предпочитанията на туристите към уикенд туризма. И за разлика от други дестинации, които отчетоха провален летен сезон, във Велинград се хвалят със сериозен ръст на туристите през месец август .

Златко Златанов – предс. на СХРВЗР: Малко или много хората се видя, че са националисти тази година и загърбиха до голяма степен, не всички естествено, загърбиха Гърция + и по този начин ние постигнахме 20 % ръст от миналата година на август месец.

Повече приходи от туристически данък отчитат и от общината в курорта.

Атанас Палигоров – зам. кмет на община Велинград: Първият месец след пандемията имахме 50% отлив на туристи, спрамо миналата година. Вторият месец процентите станаха 30. И със задоволство и радост мога да кажа, че август месец е най-силния месец, в които Велинград посреща туристи. Надявам се искрено тази болест да не попречи и зимния сезон да мине нормално. Да има работа за ресторанти, хотели, както и хората които работят там.

От началото на годината до месец октомври във Велинград са регистрирани 167 000 нощувки. Очакванията на бранша са и за силен зимен сезон.

telemedia.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *