Велинград тържествено отбеляза „ Бабинден” – Деня на родилната помощ.

 Велинград тържествено отбеляза „ Бабинден” – Деня на родилната помощ.

Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев благодари на всички гинеколози и акушери и поздрави бабите и родителите по случай Деня на родилната помощ. Той присъства на традиционния ритуал „Даване име на дете” , който събра много велинградчани във фоайето на община Велинград. Според ритуала, орисниците поеха в ръцете си всяко едно от бабинчетата, дошли на бял свят през изминалата година като им пожелаваха здраве, късмет и благополучие. В програмата участваха мъжка фолклорна група, женски народен хор и оркестър към Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Чепино” при ОНЧ ,,Св.Св.Кирил и Методий- 1905”.
От 11:30ч. на сцената на пл. „Николай Гяуров” представители на Културен клуб на пенсионера в кв. Каменица направиха възстановка на ритуала „Поливане“.
Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев, за 14-ти път връчи наградата за най-добър акушер-гинеколог на България. За 2018-та година бе обявен д-р Светлозар Славов от СБАЛАГ „Майчин дом” . Връчени бяха и плакети за велинградските акушер-гинеколози на 2018-та година – д-р Илонка Читакова от МБАЛ-Велинград и д-р Веселин Радичев от МБАЛ „Здраве”. Традиционно бяха отличени и акушерките – г-ца Атидже Муса от МБАЛ-Велинград и г-жа Илиана Якимова от МБАЛ „Здраве”
На събитието присъстваха председателят на ОбС инж. Али Мареков, зам. кметовете г-жа Светла Томова, Исмаил Моллов и Атанас Палигоров, общински съветници и кметове на кметства.
За доброто настроение се погрижиха Ансамбъл за автентичен фолклор ,,Драгиново” при НЧ ,,Методий Драгинов-1936”, Мъжка фолклорна група при НЧ ,,Васил Левски-1904” и гост изпълнителите – очарователната Радостина Паньова и лъчезарния Стоян Петков.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *