Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Белодробната болница във Велинград

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофизиатрични заболявания „Света Петка Българска“ във Велинград, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

Николова е обсъдила с директора на болницата д-р Цветан Дафов възможностите за възстановяване на пациенти, преболедували Ковид-19.

Вицепремиерът е заявила, че местоположението и материалната база на лечебното заведени са изключително благоприятни за долекуване и възстановяване на преболедували коронавирус.

„Ценим високо усилията на всички медици и сме благодарни за неуморните усилия, които заетите на първа линия полагат в борбата с пандемията“, коментирала министър Николова.

По думите на д-р Дафов болницата има 136 легла, като заетостта в момента е 40 процента.

„Доказано е, че Ковид-19 засяга белия дроб и затова климатолечението в съчетание с рехабилитационни здравни процедури са изключително подходящи за организма за долекуване и възстановяване“, коментирал още директорът на белодробната болница.

Преди това Марияна Николова е обсъдила с представителите на бизнеса във Велинград актуалната ситуация в сектора, набелязали са трудностите и проблемите на бранша и коментирали възможностите за преодоляване.

„Важно е държавата в лицето на Министерството на туризма и представителите на бизнеса да работят съвместно и координирано в търсене на възможности за подкрепа на сектора“, посочила вицепремиерът, цитирана от ведомството.

По думите й само така ще имаме работещи инициативи и ще постигаме положителни резултати.

Пред бизнеса Николова подчертала, че е ключово да се запазят високите стандарти на хигиена и безопасност, именно гарантирането на сигурност на туристите ще е водещ фактор за реализиране на зимен сезон 2020/2021.

Спазването на санитарно-хигиенните предписания е основно условие страната ни да запази зеления печат за безопасност и хигиена, издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм, който гарантира, че България е безопасна дестинация и спазва стриктно противоепидемичните мерки, уточнила вицепремиерът.

И била категорична, че контролът, по отношение на мерките ще е строг, посочват от МРРБ.

И в предстоящите зимни месеци основно ще разчитаме на българските гости да изберат пътувания в страната и да подкрепят бизнеса, както го направиха и през лятото, коментирала Николова. Тя допълнила, че се работи последователно, за да не се стига го затваряне на границите между Балканските държави, които са основни пазари през зимния сезон, като за целта се води диалог на високо дипломатическо ниво.

Представителите на бранша информирали министъра за местата за настаняване в момента, както и за нивото на резервациите за следващите седмици.

Те посочили, че към момента намалението е осезаемо, но се надяват да има повече записвания в последния момент както от българи, така и от чужденци от съседните страни.

vesti.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: