Всичко за коронавируса

 Всичко за коронавируса

В началото на 2020 г. нов вид вирус започна да ангажира вниманието на медиите и обществото в цял свят, поради безпрецедентната скорост на предаването му.
От началото на разпространението си на хранителен пазар в Ухан, Китай през декември 2019 г., до сега, вирусът (официално наречен COVID-19) е заразил десетки хиляди, като нарастващият брой на смъртните случаи вече надхвърл 2000 души.

Въпреки глобалната паника в новините за този вирус, е малко вероятно да се заразите с COVID-19, освен ако не сте контактували с някой, който наскоро е пътувал до определени части на Китай.
Няма нужда да се притеснявате за инфекция с COVID-19 , ако не сте пътували наскоро в Китай или не сте контактували с човек, на когото е поставен диагнозата на инфекция с вируса.
Прочетете, за да научите как се разпространява този коронавирус, с какво си прилича и по какво се различава от други коронавируси и как да предотвратите разпространението му към други хора, ако подозирате, че сте се заразили.
Какви са симптомите?
Лекарите научават нови неща за този вирус всеки ден. Засега знаем, че COVID-19 може първоначално да не причини симптоми. Можете да носите вируса за 2 дни или до 2 седмици преди да забележите каквито и да е симптоми.
Някои често срещани симптоми, които са специално свързани с коронавируса са: усещане за задух, кашлица, която с времето се усилва и температура, която постепенно се повишава. Пълният списък на симптомите все още се изследва.
COVID-19 срещу грипа
Симптомите на COVID-19 са подобни на тези на грипния вирус.
Грипният вирус е много по-често срещан и много по-смъртоносен от COVID-19.
Най-малко 6,8 процента от хората, които са заболели от грипа през сезон 2019-2020 г. в САЩ, са починали (към февруари 2020 г.), в сравнение с около 2 процента при диагностицираните с COVID-19.
Често срещани симптоми на грипна инфекция са кашлица, хрема или запушен нос, кихане, възпалено гърло, треска, главоболие, умора, втрисане, болки в тялото
Какво причинява коронавирусите?
Коронавирусите са зоонози. Това означава, че те първо се развиват при животни, преди да се развият при хора.
За да може вирусът да премине от животно в човек, той трябва да влезе в близък контакт с животно, което носи инфекцията. След като вирусът се развие при хора, той може да се разпространява от човек на човек чрез дихателни капчици, които се движат във въздуха, когато кашляте или кихате.
Вирусният материал виси в тези капчици и може да бъде вдишван в дихателните пътища (трахеята и белите дробове), където след това да доведе до инфекция.
COVID-19 не е окончателно свързан с конкретно животно. Изследователите смятат, че вирусът може да е бил предаван от прилепи на други животни, например змии и след това да се предава на хората. Това предаване вероятно се е случило на отворения пазар на храни в Ухан, Китай.
Кой хора са с повишен риск от заразяване?
Вие сте изложени на висок риск от заразяване с този вирус, ако влезете в контакт с някой, който го носи, особено ако сте били изложени на слюнката им или сте били в близост до него, когато кашля или киха.
Измиването на ръцете и дезинфекцията на повърхности може да ви помогне да намалите риска от заразяване с този или друг вирус.
По-възрастните мъже са особено податливи на инфекцията. Доклад на Световната здравна организация (СЗО) установява, че средната възраст на хората, които дават положителен отговор при тест за коронавирус, е около 45 години и над две трети от тези хора са мъже.
Как се диагностицират коронавирусите?
COVID-19 може да бъде диагностициран подобно на други вирусни инфекции с помощта на кръв, слюнка или тъканна проба.
Трябва да се свържете веднага с вашия лекар, ако смятате, че имате коронавирусна инфекция, особено ако сте пътували до Китай през последните 14 дни. Вашият лекар ще ви даде насоки дали е необходимо тестване за вируса и къде може да го направите.
Лаборант ще вземе проба от кръвта ви с игла, или ще използва памучен тампон, за да вземете малка проба слюнка или дихателни секрети от носа или от задната част на гърлото. След това пробата се изпраща до лаборатория, за да се потвърди наличието на вирусен материал или антитела, които реагират на вируса.
Какво лечение се предлага?
Понастоящем няма одобрено специфично лечение за COVID-19, въпреки че в момента са в процес на проучване различни ваксини и медикаменти. Лечението засега се фокусира върху овладяването на симптомите, причинени от вирусната инфекция.
Потърсете незабавна медицинска помощ, ако смятате, че имате COVID-19. Вашият лекар ще препоръча лечение за всички симптоми или усложнения, които се развиват. На някои симптоми се противодейства с:
антивирусни или ретровирусни лекарства
подпомагане на дишането с кислород
стероиди за намаляване на отока на белите дробове
преливания на кръв и плазма

Какви са възможните усложнения от COVID-19?
Най-сериозното усложнение на COVID-19 е пневмонията. Резултатите от проучване на 138 души, приети в болници в Ухан с пневмония, установяват, че при 26 процента от приетите, пневмонията е протекла тежко и е било необходимо да бъдат лекувани в интензивно отделение.
Около 4,3 процента от тези хора, приети за интензивно лечение, са починали от този вид пневмония.
Засега пневмонията е единственото усложнение, свързано конкретно с коронавирусната инфекция. Изследователите са регистрирали и следните усложнения при хора, които са били заразени с коронавирус, но не са пряка последица от самата инфекция: синдром на остър респираторен дистрес, аритмия, шок, миалгия, сърдечно увреждане или инфаркт.
Как да се предпазим от инфекция с коронавирус?
Най-добрият начин да се предотврати разпространението на този вирус е да се избегне или ограничи контакт с хора, които проявяват симптоми на вируса и са пътували до Китай през последните 14 дни.
Следващото най-добро нещо, което можете да направите, е да практикувате добра хигиена, за да предотвратите разпространението на бактерии и вируси. Мийте ръцете си често за поне 20 секунди с топла вода и сапун.
Не докосвайте лицето, очите, носа или устата си, когато ръцете ви са мръсни.
Не излизайте, ако се чувствате зле или имате симптоми на настинка или грип.
Покрийте устата си с вътрешната страна на лакътя, когато кихате или кашляте. Изхвърляйте веднага всички кърпички, които използвате, за да издухате носа или кихате.
Поддържайте чисти всички предмети, които докосвате.
Използвайте дезинфектанти за предмети като телефони, компютри, прибори, съдове и дръжки за врати./czpz.org/

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *