Вторият Петък 13-ти за 2020 година – фатален или късметлийски?

Вторият петък 13-ти за тази година, след като първия на 13 март ни сполетя с обявяването на злокобният вирус. Днес 13 ноември ще очакваме „фаталната” дата да е по-благосклонна към нас.

Въпреки боязливостта и фобията от петъчният 13-ти ден на месец ноември 2020 г., нека се усмихнем и посрещнем датата позитивно.

Петък 13-ти, наричан още „черен петък“, от стари времена и досега продължава да предизвиква у много хора притеснително усещане на страх. А за други това е ден обикновен.Изследователи все още търсят корените на тези суеверия за „черния петък“ и неговият фатализъм. До сега има няколко хипотези.

Препредавано поверие е, че ако 13 души се хранят заедно, един ще умре в рамките на 1-на година. Митът най-вероятно се ражда заради най-известната Тайна вечеря в света – описана в Евангелието. На нея са присъствали общо 13 души – Исус Христос и неговите 12 апостоли. У много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса, защото предателят Юда е отишъл последен 13-ти. Припомня се, че и Спасителят е разпънат в петъчен ден.

Любопитно е, че тази комбинация за някои народи и хора е позитивна. За италианците, например числото 13 е щастливо.

Но, защо петък 13-ти се свързва с нещастие и лош късмет. Предполага се, че има доказателства, които датират от поне 1700 г. пр. Хр.

В древен Вавилон номер 13 е бил пропускан в списъка със законите. Един от първите текстове, които отразяват фатализъм около числото 13 е написан през 700 г. пр. Хр. В него гръцкият поет Хезиод споменава 13-ия ден като нещастен.

На 13 октомври 1307 г. френският крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена, свещеници и др. Те биват обвинени в богохулство и хомосексуални практики. Били подлагани на жестоки мъчения, за да признаят вината си. Много от тях загинали в изтезания, а другите изгорили на клада. Това също придало на дата  – 13, в петък да се е счита за фатална.

В Древен Рим магьосниците се събирали на групи от 12 и вярвали, че 13-ят в групата е самият дявол.

През 1881 г. се появява организация, наречена The Thirteen Club. Тя се опитва да разсее страха около числото 13. Състояла се е от 13 члена, които разсипвали сол. И до днес се смята за лош късмет да се разсипе соленица или пакета сол – било на кавги и нещастия.

В нашето съвремие, паниката от “черния петък”, също не е намаляла.

От факта, че много хора се страхуват да пътуват със самолет във фаталния петък – 13. Stress Management Center and Phobia Institute – Ашвил показват данни, доказващи, че страха от летене и правене на бизнес в този ден носи милиони долари загуба на икономиката.

  • В петък 13-и много болници отказват да извършват планови операции.
  • В много хотели, болници, сгради – няма стаи, номерирани с числото 13.
  • В някои градове няма и улици с този номер.
  • Космонавтите от космическата совалка Аполо 13 не успяват да кацнат на Луната.
  • Голяма част от небостъргачите нямат 13-ти етаж
  • Ако счупите огледало на петък 13-ти, ще имате 7 години лош късмет.
  • Дете, което е родено в петък на дата 13 няма да има щастлив живот.
  • Ако черна котка ви мине пътя е на лош късмет.
  • Не се предприема пътуване в този ден, защото носи нещастие.
  • През 2015 г. имаше 3 „фатални” петъка – през февруари, март и ноември.

И все пак, дори фаталните неща могат да носят приходи. Не са малко милионерите, които са спечелили на дата 13 в ден петък.

Известният кинорежисьор Алфред Хичкок е роден на 13-08-1899 г.

Фидел Кастро е роден в петък на 13-08-1926 г.

Според нумеролозите числото 13 „страда“ заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в годината, 12 племена на Израел, 12 богове на Олимп, 12 зодиакални знака, 12 апостоли на Исус. А в картите Таро картата на смъртта е под номер 13.

Но, страха от число 13 продължава десетилетия. Дори има и специална дума за фобията от „фаталния ден“, която се нарича „параскевидекатриафобия“. Съставена е от 3 думи на гръцки език: „параскеви“ – означава петък, „дека триа“ е 13 и „фобия“- означава страх. (всички фобии са назовани с гръцки думи)

Повече от 80% от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат писта ноемр 13. Доста хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13, а номерират с 12 и половина или 12А, което им звучи доста по-нестресиращо.

На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13х3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна съдбовност – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина, възприет в САЩ (4-11-70) – също е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 по американско време.

Изчислено е, че имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Jack the Ripper, John Wayne Gacy, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore (Ted) Bundy.

Има още много любопитнио факти, някои доказани, някои не и само се препредават с годините. Явно света ще продължи да живее с този страх и предпазливост от числото 13. Но, както казват психолозите, а и духовните учители – всичко е в силата на нашето подсъзнание и воля. Ако, се настроите положително и приемете, че 

петък – 13 е ден обикновен и щастлив, то може да избегнете стреса заради поверията.

Докажете на себе си и на другите, че това е един прекрасен и радостен ден, който ще запомните само с положителност.

Редактор: vip-velingrad.com

13-11-2020 (петък)

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: