Втори случай на Африканска чума по свинете е констатиран в община Велинград

Втори случай на Африканска чума по свинете е констатиран в община Велинград

Втори случай на Африканска чума по свинете е регистриран в Пазарджишка област. Това съобщи областният управител на Пазарджик Стефан Мирев след днешното заседание на епизоотичната комисия.

Заразеното месо е на диво прасе, открито в Държавно горско стопанство „Алабак“, уточни Мирев. Преди седмица бяха намерени трупни части от болно диво прасе в Държавно горско стопанство „Чепино“. И двете стопанства са на територията на община Велинград.

В тази връзка се забранява дърводобивът, туризмът, гъбарството и събирането на билки в инфектираната зона. Ще бъде отменен и традиционният събор в с. Юндола в края на август, тъй като районът попада в инфектираната зона, посочи още Стефан Мирев.

Областният управител съобщи, че Комисията е взела решение да направи мотивирано предложение пред МЗХ, стопаните от Пазарджишко, които не са в санитарните зони, но доброволно са умъртвили домашните си прасета, също да получат по 300 лв. за дезинфекция на личните си стопанства.

В община Видин започна пък подаването на заявления за обезщетение на собствениците на прасета, изпълнили превантивните мерки срещу африканската чума, съобщават от кметството. Във връзка с условията и реда за подпомагане на стопани, предприели мерки за почистване и дезинфекция при извършено доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди в санитарните зони и след среща, проведена на 19 август в Областна администрация – Видин, Общината информира, че ще бъде предоставена финансова помощ на собственици, отговарящи на определени критерии. Финансова помощ ще могат да получат стопани отглеждащи до 5 прасета за угояване, разположени в санитарните зони във ферми тип „лично стопанство“, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Стопаните трябва да са включени в списък, изготвен от кмета/кметския наместник на населеното място, предоставен в Областната епизоотична комисия (ОЕК) и заверен от областния управител и от официалния лекар, с подпис и печат, се уточнява в прессъобщението. Размерът на подпомагането е 300 лева на ферма тип „лично стопанство“ в санитарните зони, а средствата ще се използват за дезинфектанти и консумативи за извършване на дезинфекция след доброволното клане.

В град Видин могат да кандидатстват за помощ собствениците, които отглеждат прасета в района с граници: ул. „Гео Милев“, ул. „Редута“, Безмитна зона, ул.“Момчил Войвода и ул.“Цар Михаил Шишман III“.

Още новини

Loading Facebook Comments ...