Второто пътуване с теснолинейка за Деня на детето

По случай Международния ден на детето за втора поредна година Гражданско сдружение „За теснолинейката“ кани малки и големи на пикник и разходка сред природата. Този път мероприятието ще се проведе край гара Долене. Тя се намира между Септември и Велинград и е разположена на южния бряг на река Чепинска, далеч от шума на града. Наоколо има обширни ливади за пикник, свободен и безопасен достъп до реката, както и възможност за разходка сред природата.

Целта на събитието е да се разнообрази ежедневието на децата (а и на техните родители) чрез разходка с теснолинейката. Влакът винаги е бил своеобразна социална мрежа, в която се създават интересни запознанства. По време на пикника децата ще имат възможността да общуват помежду си и да играят заедно. И тъй като младите таланти са винаги творчески настроени, ще им дадем възможност за музикална и танцова изява, както и участие в сферата на изобразителното изкуство.

Кога?

Събитието ще се проведе на 1-ви юни 2019 г. (събота). Началото е в 13:00 часа, като то е съобразено с разписанието на влаковете по теснолинейката.

Къде?
Мястото на провеждане е районът на
гара Долене, който е едновременно благоприятен и безопасен за пикник, разходка и игри.

Какви игри ще играят децата?
Според интереса на Вашите деца, можете да си носите всякакъв вид спортни, настолни или каквито се сетите игри. В това число топки, въжета, обръчи, карти, домино, монополи, скрабъл и т.н.

Какво ще включва музикалната програма?
За да се забавляват децата, ще осигурим озвучаване. Караокето е неотменна част от всеки детски празник, а танците зависят изцяло от нашите млади гости! За да бъдем подготвени, можете да си поръчате песен, като предварително ни изпратите съобщение във фейсбук, инстаграм или през формата в сайта. Разбира се, това може да стане и на място в самия ден.

Как да участваме с рисунка?
Под навеса на гара Долене ще разположим изложба на тема „Аз и теснолинейката“, в която може да се включи всяко дете. Не поставяме ограничения относно стила на рисуване – можете да използвате всичко, което носите. Участващите творби трябва да бъдат предадени преди 16:00 часа, за да могат да ги разгледат всички.

Къде е подходящо за разходка?
При интерес от по-големите деца и възрастните може да организираме разходка до красива местност с водач от сдружението. Времетраенето на разходката (отиване и връщане) е около час и половина.

Какво да носим?
За да си прекарате удобно и приятно, се подсигурете с одеяло или друг вид постелка за сядане; достатъчно храна и напитки (в района на гарата няма магазин или ресторант);
 дъждобран или чадър (в случай че завали); най-различни и удобни за носене спортни, настолни и други игри и материали за рисуване (ако децата желаят да се включат в изложбата).

Как да стигнем?
Най-лесно можете да стигнете до гара Долене именно с теснолинейката. Теснопътните влакове „Места“ и „Вихрен“ тръгват от гарите Септември и Добринище и пристигат в Долене съответно в 13:15 и 14:14 часа. Влаковете по линията София-Пловдив имат удобни връзки с теснолинейката. Можете да отпътувате от:

    София – 10:20 (бърз влак за Варна, връзка в Септември влак „Места“);
Пловдив – 11:00 (бърз влак за София, връзка в Септември влак „Места“);
Пазарджик – 11:25 (бърз влак за София, връзка в Септември с влак „Места“);
Септември – 12:25 (влак „Места“);
Велинград – 13:37 (влак „Вихрен“);
Якоруда – 11:58 (влак „Вихрен“);

   Разлог – 10:49 (влак „Вихрен“);
Банско – 10:38 (влак „Вихрен“);
Добринище – 10:20 (влак „Вихрен“);

Влаковете за връщане отпътуват от гара Долене в 17:15 (посока Велинград, Якоруда, Разлог, Банско и Добринище) и в 18:34 (посока Септември с връзки за София, Пловдив и Пазарджик).
Пълното разписание на влаковете и връзките можете да намерите в
електронния пътеводител на БДЖ.

Можете да стигнете с личен автомобил до гара Септември, от където да се качите на теснолинейката в 12:25 ч. Гостите, които решат да пътуват с кола до гара Долене, могат да го направят само по черен път в лошо състояние, неподходящ за ниски автомобили. Пътувайки по главния път от Варвара за Велинград, преминавате край Варварските бани и гара Цепина, за да достигнете до прелеза, на който се пресичат жп линията и шосето. На 2 километра след него теснолинейката се отклонява вдясно покрай реката, а пътят започва да се изкачва. Точно там, 500 метра след като се разделят шосето и жп линията, има пресечка вдясно – стръмна уличка със стар асфалт, който малко по-нататък се губи и остава черен път. По него се стига до гара Долене след около 3 км.

Колко струва и откъде да си купим билети?
Присъствието на събитието е безплатно. Билети за влака можете да закупите от всички гари с билетоиздаване в страната. Цената се изчислява в зависимост от разстоянието, категорията на влака и класата, в която пътувате. Можете да закупите билети за отиване и връщане. Деца до 7-годишна възраст пътуват безплатно, ако не заемат отделно място. Цените можете да намерите в
електронния пътеводител на БДЖ, като изберете маршрут и дата на пътуването.

При възникнали проблеми или въпроси, можете да се свържете с нас във фейсбук или през формата в сайта.
Всеки възрастен носи отговорността за живота и здравето на децата, които придружава.
Очакваме Ви!

tesnolineikata.com

Още новини

Loading Facebook Comments ...