Второ качество храна… Докога? България мъдри!

Двойният стандарт при храните ще бъде обсъден на международна конференция в НДК, инициирана от омбудсмана Мая Манолова и под патронажа на премиера Бойко Борисов.

Манолова се обяви за силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни.

Анализ на Българската агенция за безопасност на храните показва, че детски шоколадов десерт у нас не само е с различно качество, но е и по-скъп с 93% от германския вариант и 16% от австрийския. Детски сок пък е със 147% по-скъп спрямо същия в Германия.

„Очаквам да бъде хубав ден за българските потребители. Беше предложен нов търговски механизъм, който да подкрепи мерки срещу двойните стандарти при храните, а и не само“, коментира в „България сутрин“ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Той обясни, че се предвижда промяна в директивата за нелоялните търговски практики – органите вече ще санкционират търговците, които предлагат несъответствия при продуктите.

„Ако искате да предлагате продукта с по-малко съставки, тогава регистрирайте си още една търговска марка и обяснете на потребителите, че това е продукт А, това е продукт Б“, отбеляза Маргаритов.

По думите му не става въпрос за продукти, които не би трябвало да се продават и биха могли да увредят здравето. Определени търговци спекулират с утвърдени световни марки, подчерта гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Димитър Маргаритов уточни, че мотото на днешния форум е да отпаднат всички реални и виртуални граници, за да могат гражданите на ЕС да се чувстват еднакво и да могат да потърсят защита от институциите.

dnes.bg

velingradnews

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: