ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово се включват в седмицата на библиотекаря

МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – ГР. РАКИТОВО СЕ ВКЛЮЧВАТ В СЕДМИЦАТА НА БИБЛИОТЕКАРЯ

За момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово библиотеката в града става любимо място. След Седмицата на четенето в навечерието на празника 24 май следва Националната библиотечна седмица 17 – 21 май 2021 г. За децата това е седмицата на библиотекаря, защото библиотеката за тях се олицетворява от усмихнатата старши-библиотекарка Ани Кантарева-Митева към ОНЧ „Будилник“ – гр. Ракитово. Този път тя кани в библиотеката момчетата от клуба „Млад журналист” към училището.

На 18 май 2021 г. младите журналисти в ранния следобед, водени от г-жа Гери – социален работник и Свилен Топчиев – учител, са в библиотеката. Няколко момчета от клуба са ангажирани в училището и с разрешение на директора Георги Янушев в групата са включени заслужили нови момчета. Желаещите да членуват в този клуб са много, но и изискванията към тях са по-високи. Сред гост-журналистите са: Асен Демирев, Светослав Кръстев, Иско Тонев, Ивелин Милушев, Йоан Христов, Бони Златев.

Г-жа Митева е подготвила специална изненада за момчетата – игра, при която те да намерят сред близо 50те хиляди тома точно определена книга. За тяхно улеснение тя предварително ги развежда и показва отделите в библиотеката. Най-голямо внимание отделя на отдела на съвременната българска литература. Книгите са подредени по фамилията на автора и след това следва заглавието на книгата.

Децата се пръскат из библиотеката в търсене на „тяхната” книга. След като се убеждават, че това никак не е лесно, следва нова подсказка от старши-библиотекарката. Г-жа Митева е избрала съвременни български автори, които са по рафтовете на височината на очите. След този нов жокер децата вече бързо се справят. Те са щастливи и веднага започват да разглеждат намерената от тях книга. С изненада откриват, че това са нови книги, надписани специално като дарение от библиотеката за Клуб „Млад журналист” при ВУИ – Ракитово. Книгите са разнообразни: „В галоп с времето” на Стайка Должева, „Нещата, които си струват” на Явор Перфанов, „Синя любов” на Иван Върбанов, „Тая земя, оная земя” на Иванка Могилска, „С малка нощна стихосбирка” на Габриел Радев, „Невидим живот” на Мехмед Атипов, „Рицарски доспехи и голи охлюви” на Георги Г. Геров, „Довереникът” на Силвия Кристъл, „Късче от рая” на Теодора Нанова и „Писмо до себе си” от Ирена Георгиева.

При разговор с младите журналисти старши-библиотекаря Ани Кантарева-Митева обяснява специалното внимание към децата от ВУИ – Ракитово. Тя казва: „Тези деца най-много се нуждаят от нова гледна точка, която да им даде нова отправна посока в живота. А това може да направи само прочетената книга, книга в библиотека”.

От подарените книги стихове четат на глас Йоан Христов и Любомир Лалев. Откъс от книжката си чете и Бони Златев, който до скоро е напълно неграмотен. Йоан си взема допълнително и книга от поредицата с Властелинът на пръстените. Любомир търси да прочете нещо за пришълците от планетата Нибиру – анунаките, но в библиотеката в Ракитово още няма книги от Зекария Сичин. Затова Любчо си избира книгата на Стефан Никитов „Древните цивилизации – загадки, находки, хипотези”, където може да прочете за цивилизацията на шумерите, чийто богове са анунаките.

Преди да се върнат в училището момчетата от групата на журналистите и кандидат-журналистите обсъждат посещението в библиотеката на чаша кафе. Светът на книгите наистина изглежда очарователен и привлекателен. В този момент всички са убедени, че си струва да надникнат в него.

 

Автори:

Гюлдуван Николов – ученик от ХІ кл. и Свилен Топчиев – учител

ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово

 

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: