ВУИ „А. Узунов” – гр. Ракитово се включиха в кампанията „Дари капачка – спаси живот”.

МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – ГР. РАКИТОВО СЕ ВКЛЮЧВАТ В КАМПАНИЯТА „ДАРИ КАПАЧКА – СПАСИ ЖИВОТ”

Момчетата от ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово са от всички краища на България. Голяма част от тях идват от Домове за деца лишени от родителски грижи и Центрове за деца от семеен тип. Поради тази причина, особено в навечерието на Коледа и Великден, те често са обект на дарителски кампании. Получават подаръци от религиозни и неправителствени организации, от индивидуални дарители. Децата са благодарни и с нетърпение очакват тези празници.

По инициатива на социалния работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) в края на 2020 г. децата от ВУИ решават да се включат в националната дарителска кампания „Дари капачка – спаси живот”. Особеното в случая е, че те няма да бъдат обект на дарението, а сами ще дарят нещо. Ще дарят част от времето си и вниманието си за спасяване живота на най-малките – на децата до три години чрез събиране на средства за закупуване на линейка, оборудвана за транспорт на недоносени новородени и деца до 3 години. Линейката ще обслужва населението на Бургаска област.

За повишаване на мотивацията на децата при старта на кампанията в училището се включват и учителите – те събират средства за изкупуване на първите 2000 капачки по 1 стотинка на капачка. За седмица дворът и районът на училището светват от чистота. Събирането на капачки се превръща в игра, в спортно състезание. Капачките се събират от г-жа Гери в големи пластмасови бутилки. Когато в училището вече не могат да се намерят капачки започва дипломацията – уговорки с хората от персонала да донесат капачки от къщи. Постепенно децата осъзнават, че с нещо малко, като събирането на капачки, които през другото време са разхвърляли по двора, може  да се направи нещо голямо – да се спаси живот. Бройката от 2000 капачки отдавна е надхвърлена, но събирането продължава. Напълнени са няколко пластмасови 10 литрови и няколко 5 литрови бутилки с капачки.

Кампанията „Дари капачка – спаси живот” от месеци тече и в град Ракитово. Организатор е Община Ракитово в лицето на младите и активни заместник кметове Цанко Молов и Кристина Овчарова. Разбрали за кампанията във ВУИ – Ракитово г-н Молов и г-ца Овчарова пристигат в училището на 22 април 2021 г. – Денят на Земята. Те изказват своята благодарност на децата за проявената загриженост за чистотата училището и на района наоколо. Връчват грамота на възпитаниците на ВУИ – Ракитово „за активно участие и съпричастност към кампанията „Капачки за Бъдеще” със събирането на пластмасови капачки за закупуване на кувьози, реанимационни легла и детска неонатална линейка за недоносени бебета”. Особена благодарност получават най-активните в кампанията във ВУИ: Радослав Атанасов от VІІІ кл. – първенецът, Кольо Костадинов и Любомир Лалев от VІ кл., Мариян Станиславов от VІІ кл., Мартин Средков от ІХ кл. От името на децата грамотата получава директорът Георги Янушев. Г-н Молов и г-ца Овчарова получават капачките, за да ги изпратят заедно със събраните от ракитовци капачки в Бургас.

Срещата с общинските ръководители от Ракитово прави Денят на Земята 22 април 2021 г. различен и празничен за децата от ВУИ. Кампанията по събирането на пластмасови капачки продължава. Момчетата с повишен интерес ще следят новините, за да видят закупената линейка за бебетата от област Бургас. Те вече знаят, че емоцията да даряваш може да е по-приятна от емоцията да получаваш.

 

Автори: Любомир Лалев – ученик в VІ кл. и Свилен Топчиев – учител

ВУИ „Ангел Узунов” – гр. Ракитово

 

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: