Във Велинград за осми път се проведе „Голямо писане на великденски яйца“ по древна над 200-годишна техника

 Във Велинград за осми път се проведе „Голямо писане на великденски яйца“ по древна над 200-годишна техника
Въпреки дъждовното и студено време, Велинград спази традицията и на Велика събота централния площад бе обагрен от червените писани яйца и детските усмивки.
Времето не позволи да се състои концертната програма, но за осми път се проведе Голямото писане на великденски яйца, което събра не само велинградчани, но и много гости на града. Всички искаха да се докоснат и усетят древната 200-годишна традиция на Велинград и да изпишат своето яйце с писалка и восък по старата техника с типичните за Чепинския край орнаменти. Това ставаше с помощта на майсторките от ателието за писани яйца към нашия музей.
В центъра на празника бе 180-сантиметровото червено яйце, което тежи 120 кг и е с диаметър 1 метър. То е изработено по проект и с труда на учители и ученици от ПГД „Иван Вазов”. Голямото яйце бе изписано от малки и големи, гости на празника.
На сцената зам.-кметът Светла Томова награди участничката в конкурса на ЦПЛР-ОДК „Великденски писани яйца от Чепинския край”, класирала се на първо място Таня Алексиева. Тя заслужено спечели „Сребърната писалка”.
Велинградските писани яйца очароваха и съпругите на дипломатите в България.
Преди дни съпругата на българския президент Десислава Радева, съпруги на посланици в България и майсторки на писаните велинградски яйца твориха по древната наша традиция. Президентът Румен Радев лично е благодарил на представителите на Историческия музей във Велинград за усилията и старанието им да съхраняват и популяризират българската традиция.

velingradnews

Свързана публикации