Във ВУИ „А. Узунов”- гр. Ракитово е организирана среща за представяне на филм срещу дрогата

МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ – РАКИТОВО

ОРГАНИЗИРАТ ГЛЕДАНЕТО НА ФИЛМ СРЕЩУ ДРОГАТА

На 12 март 2021 г. във ВУИ „Ангел Узунов” – Ракитово е организирана среща за представяне на филм срещу дрогата. Инициатори и организатори са група момчета: Димитър Илиев – ІХ кл., Илия Гушмашки – VІІІ кл., Гюлдуван Николов – ХІ кл. и Георги Йорданов – ХІ кл.

Дълго преди организирането на срещата Димитър Илиев обмисля сценария. Идеята е да се покаже не само филма „Началото е краят”, но и да се предизвика емоционална атмосфера, при която момчетата от ВУИ да съпреживеят случващото се на героите. А тези герои са реални момчета и момичета, попаднали в капана на дрогата. В хода на подготовката се включва и Илия Гушмашки, който се готви да изпее на живо песента от филма „Пуста младост”.

Във ВУИ повечето момчета по един или друг повод са опитвали дрога. Затова е подготвен приказен пътепис „Пътуванията на едно момче през Нарколандия”. В четенето на пътеписа се включват Гюлдуван Николов и Георги Йорданов. Димитър Илиев припомня и реални случки с негово участие.

Във фоайето на училището акапелно изпълнената песен от Илия Гушмашки „Пуста младост” звучи по-истински от записа във филма. Илия е учил в музикално училище и това е една от малкото възможности да припомни за своя талант.

Филма се посреща от момчетата със смесени чувства. Те осъзнават, че след наркотиците следват разбити семейства, разбити съдби. На някои все още не им се вярва, че неколкократното опитване на дрога може да доведе до зависимост. Струва им се, че това не може да се случи на тях. Все пак посланията на филма стигат до повечето деца. Те поздравяват организаторите и предлагат да има още такива срещи.

Автори: Димитър Илиев – ІХ кл. и

Свилен Топчиев – учител

снимки: ВУИ „А. Узунов” – гр. Ракитово

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: