Вълшебната нощт преди Преображение – поверия и забрани

 Вълшебната нощт преди Преображение – поверия и забрани

На 5 август сме в навечерието на един специален ден. На 6 август се чества един от най-големите празници в източното православие. Почитан от българите навсякъде по света – Преображение Господне! Народът през годините го е направил неизменна част от притчите за разрешеното и забраненото, за дявола и Бога, направил го е с религиозен респект и езически суеверия.

Преображение Господне се обелязва всяка година на 6 август!

Един от ритуалите е навръх Преображение да се носи нещо от дома в храм – дреха или храна. В църква се благославя първото за годината грозде. След като се прекади, може да се яде. Ако няма от него, се освещават други плодове.

В нощта преди Преображение Господне, както на Богоявление, се отваря в небето Божията порта и на нея се показва самият Господ. Според поверието, единствено праведният и благочестивият човек може да види с очите си тази врата.

В този момент, каквото поиска всеки вярващ от Господ – Той ще му го даде и ще изпълни желанието му!

Това е била и причината в нощта срещу Преображение едно време родителите да държат будни своите наследници. Вярва се, че точно в полунощ, навръх Преображение Господне погледнат ли към небето, децата трябва да отправят своите най-съкровени молитви за късмет и плодородие.

В северната част на България, се смята че по това времето започва да става по-хладно. Изстиват всички извори, а водите в реките не стават вече за къпане. Дните застудяват. Поверията на този ден са, че грозде не се бере и не се пазарува за ядене от тържища и магазини! То задължително трябва да купено предни дни и да е осветено в църква преди да се консумира. Къпините узряват преди пъшките грозде. От черните горски плодове също никой не бива да слага в устата си навръх Преображение Господне.

Според старите българи, чрез къпините и гроздето хората се прелъстявани от дявола.

снимки и текст: интернет

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d