Върнахме стрелките с час назад тази сутринта на 31 октомври – неделя

 Върнахме стрелките с час назад тази сутринта на 31 октомври – неделя

В Европа местенето на стрелките на часовника  е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания се прилага от 1908 г. В България е въведено през 1979 г. С постановление от 1997 г. лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Кога сменяме часа?

Тази есен на 2021 г. преместихме стрелките с час назад (в 4:00 ч. сутринта), днес неделя – 31 октомври. (за територията на Република България)

Така разполагаме с 1 час повече за сън, но за сметка на това денят ще започне да намалява и да се стъмва по-рано.

На лятно или зимно часово време ще остане България?

България още не е решила дали остава на лятно часово време или на астрономическо. Няма и консенсус между държавите кога и дали изобщо да се спре със смяната на времето.

Ще остане ли смяната на часовото време?

Първоначалните идеи бяха да се спре смяната на времето още през 2019-та, но това не се случи. През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно през 2019 г., като различните държави да изберат до март, дали искат да останат на астрономическо време или на лятно часово време.

За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това, дали щяхме да останем на лятно или на астрономическо часово време, (тоест зимно часово време). Но към момента няма единодушно решение и на национално ниво и на международно ниво. За засега изглежда ще продължава да местенето на стрелките всеки март и октомври.

редактор: vip-velingrad.com

Ari Kremen

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *