В Деня на народните будители Велинград се поклони пред делото им

„Днес е 1 ноември – Денят на народните будители. Денят за поклон пред духовните и книжовни деятели, водили народа ни със светлина напред през вековете и съхранили корените на българския език и култура до днес. Денят, в който сме длъжни да си спомним всички будители, посветили живота си на една свещена цел – да видят народа ни просветен и свободен – хилядите знайни и незнайни книжовници, просветители, духовници, творци, общественици, борци за свобода! Дължим поклон на всеки!
На всички вас – съвременни будители – пожелавам с жар да продължавате делото на нашите възрожденци, да съхранявате родолюбието и да градите мостовете, по които децата ни да пренасят българщината в бъдещето.” Това каза в словото си ВрИД кметът на община Велинград Светла Томова по време на поклонението за Деня на народните будители пред възпоменателната плоча на Първото класно училище в кв. Каменица.


Тържествено бяха поднесени венци и цветя от името на Общинска администрация, Общински съвет, Исторически музей, Културен клуб на пенсионера – кв. Каменица, училища, общински съвет на народните читалища, Дружество „Защита на Родопите” и Дружба „Родина”, политически партии и граждани.
В програмата бяха включени изпълнения на ДЮВИШ ,,Звънче” и тематични стихотворения, поднесени от децата на школа „Журналисти” при ЦПЛР-ОДК-Велинград. Благодарствен молебен отслужи енорийски свещеник отец Антон.
От 17:30ч. в Художествена галерия- Велинград Боряна Стаева ще представи своята стихосбирка „Родопски повеи”.

Още новини

Loading Facebook Comments ...