В Пазарджик започва фестивалът „Зимни музикални вечери“

 46-ият Международен фестивал „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов“ – Пазарджик започва от 28.01.2021 г. с концерт в зала „Маестро Георги Атанасов”.

Откриването по традиция е с творба от Панчо Владигеров, но не с неговата „Рапсодия Вардар“, а поради ковид мерките с друга творба на Владидгеров – Сарабанда из „Класично и романтично“. Диригент на Симфоничния оркестър в Пазарджик е Григор Паликаров , а солист Зорница Иларионова – цигулка. В програмата са включени творби и от Менделсон и Бетовен.

Във втората фестивална вечер също в традиционния  камерен концерт са включени  песни от основателя на фестивала проф. Иван Спасов, в изпълнение на Ева Перчемлиева-Тъканова сопран и Галина Апостолова – пиано. Третият концерт е под надслова „Духът на романтизма“ с рецитал на Росен Идеалов – кларинет и Надежда Цанова – пиано.

Фестивалът ще завърши с концерт под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и с участието на Атанас Кръстев виолончело, с творби от Моцарт, Чайковски и Бетовен.

В съпътстващата програма във фестивалните дни всеки ден преди концертите ще се излъчва филмът „Петолиние на паметта“, посветен на Панчо Владигеров. Изложбата „Живописни моменти“ представя творби на Петя Стойнова.

Поради наложените от Ковид 19 ограничения, тази година отпаднаха  международните участници във фестивала, а публиката ще заеме 30 процента от местата в залата.

Интересът е голям, в Пазарджик успяхме да запазим духа на фестивала и да възпитаме публика с вкус към симфоничната музика, каза в интервю за Радио Пловдив Диляна Матакиева нач.отдел Култура и образование в община Пазарджик, която организира феста.

 

Източник: bnr.bg

Ari Kremen

Loading Facebook Comments ...
%d bloggers like this: