Гениалният Крум Дамянов (родом от Ракитово) до произведения на Майстора

 Гениалният Крум Дамянов (родом от Ракитово) до произведения на Майстора

Гениалният творец акад. Крум Дамянов с изложба редом до произведения на Владимир Димитров – Майстора.

В гр. Кюстендил на 2 юли 2023 г. в Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора”  ще бъде открита изложба на родения в гр. Ракитово скулптор акад. Крум Дамянов.

Изложбата “Скулптура и процес” ще бъде открита в 12 ч. и ще продължи до 30 септември т.г.
Лили Дамянова – сестрата на ракитовският скулптор казва: “Гордост и привилегия е за брат ми, негови произведения да са изложени редом до картините на Владимир Димитров – Майстора”.

Професор и академик – Крум Дамянов е автор на едни от най-мащабните скулптурни мемориални ансамбли в България през 70-те и 80-те години на ХХ век. Той е известен, както в страната ни, така и в чужбина. Негови творби са в галерии и частни колекции по света. Една от основните теми в творбите му е страданието и героизма на България.

Скулпторът Крум Дамянов снимка: Министерство на културата
Скулпторът Крум Дамянов снимка: Министерство на културата

Роден е на 31 август 1937 г. в Ракитово (тогава Пещерско, сега обл. Пазарджик). През 1962 г. завършва Висшия институт за изобразително изкуство – София, специалност „Декоративно-монументална скулптура“ при проф. Любомир Далчев. От 1969 до 1994 г. последователно е преподавател, доцент, професор към катедра „Рисуване и моделиране“ към Архитектурния факултет на Висшия институт за архитектура и строителство в София. От 1994 г. е професор към катедра „Скулптура“ на Националната художествена академия.

Крум Дамянов – скулптор 2011 г. снимка: интернет

По времето на държавния социализъм е носител на високи съюзни и държавни отличия – наградата „Иван Лазаров“ за Монументална скулптура за 1965 и 1982 г. Лауреат е на Димитровска награда. През 2009 г. е отличен с Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“. Избран за академик на БАН на 9 май 2015 г. 

Той е и почетен гражданин и на родното си място – гр. Ракитово с решение №159/27.06.2008 г.

Гениалният творец е автор на мемориални ансамбли, монументални пластики, монументи, декоративни пластики, кавалетна скулптура. Създава и проекти за медали, ордени, монети. Участвал е в Младежкото биенале в Париж – 1969, изложбата „Примери на европейската пластика днес“ във Wiener Secession – Виена  1969 г. Есенен салон – Париж 1979 и 1984 г. и в други изложби в България, Нидерландия, Германия, Индия, Русия, Полша, Румъния и Унгария. Участник е в скулптурни симпозиуми в Полша, Австрия, Германия и Южна Корея. След 1994 г. е реализирал над 30 самостоятелни изложби в чужбина и България.

акад. Крум Дамянов – скулптор снимка: Ани Петрова

Академик Крум Дамянов е носител на много отличия, сред които звание „Заслужил художник“, награда за цялостно творчество „Принос в българското изкуство“ на Съюза на българските художници (СБХ), „Златно перо“, награда на Министерството на културата „Златен век“, почетен знак на президента на Република България, орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, държавна награда „Паисий Хилендарски“, орден „Стара планина“ I степен и „Златен век“ – огърлие.

Неговото уникално творчество е гордост за България и родният му гр. Ракитово (общ. Ракитово)!

по материала работи: Ари Кременлиева

1-07-2023 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d