Зелен сертификат

Гратисният период за зелени сертификати изтече, почват глобите

Гратисният период, който властите отпуснаха, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове, изтече.

Екипи на Регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите и при липса на документ ще санкционират.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.

Отделно заведенията и обектите на закрито също трябва да създадат организация за проверката му. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.

От днес всички граждани, които са преболедували COVID-19 и имат регистриран в Националната здравно-информационна система положителен резултат от направен антигенен тест, могат да изтеглят своя „зелен сертификат“ от http://www.his.bg.

Здравните власти преди дни обявиха, че валидността на сертификатите за преболедуване на COVID-19 ще бъде удължена от 6 на 12 месеца. Такива сертификати могат да получат всички преболедували вируса, установено с PCR или антигенен тест, съобщават от здравното министерство.

Exit mobile version