Дете от Велинград почина от усложнения след грип

Дете от Велинград почина от усложнения след грип

2-годишно момиченце е починало в областната болница в Пазарджик, съобщиха от здравното заведение.

Детето е от Велинград и е било докарано в изключително тежко състояние от лечебно заведение. То е било болно от грип, вследствие на което е развило бронхопневмония. Заради това в продължение на няколко дни е било лекувано в болница във Велинград, след което е изписано.

По-късно е прието отново по спешност във велинградска болница, откъдето е транспортирано в Пазарджик. При приемането му местните лекари са установили тежка двустранна пневмония.

Поради невъзможността на детето да диша самостоятелно то е било интубирано и поставено на командно дишане в реанимацията на детското отделение. Въпреки усилията на лекарите, няколко часа по-късно момиченцето е починало.

От началото на грипната епидемия в България починаха над 10 души. Според специалистите за първи път усложненията при болестта са много тежки. Преди няколко дни 5-годишното дете почина в болницата в Благоевград. То развило много бързо усложнения от грип. Междувременно в Плевен почина едногодишно бебе, което обаче имало вирусна инфекция.

Само в няколко области още няма грипна епидемия.

От утре, 31 януари, РЗИ-Габрово обявява грипна епидемия на територията на областта. Учебните занятия се преустановяват за периода до 5 февруари, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в област Разград и нарастване на заболяемостта РЗИ-Разград е издала предписание за удължаване срока на преустановяване на учебните занятия в училищата до 4 февруари т.г., включително.

Заради тенденцията за намаляване на заболелите от остри респираторни заболявания РЗИ-Хасково също от утре отменя всички предприети противоепидемични мерки на територията на област Хасково.

От РЗИ-Ловеч пък отменят грипната епидемия на територията на община Луковит.

Епидемията се отменя и в Софийска област от 1 февруари, както и противоепидемичните мерки на територията на областта.

 

Източник: Dir.bg

Още новини

Loading Facebook Comments ...