До 21 февруари в Исторически музей – Велинград е подредена изложба “България, Япония и наследството на цивилизациите“

До 21 февруари в Исторически музей – Велинград е подредена изложба “България, Япония и наследството на цивилизациите“

Институтът за култура към Министерството на външните работи и Посолството на Япония в България са организатори на изложба “България, Япония и наследството на цивилизациите“, която е подредена в Исторически музей-Велинград. Експозицията е посветена на отбелязваните през 2019 г. три значими годишнини в двустранните отношения -110 г. от началото на официалните контакти между двете страни, 80 г. от установяването на дипломатически отношения и 60 г. от тяхното възстановяване.
Изложбата отразява взаимното опознаване, чрез обмена на български и японски експозиции, посветени на археологическите и културни богатства на двете страни. Отразена е подкрепата за българските културни и научни институции в трудните години на икономически и социален преход в България, когато Япония предоставя изключително важна техническа помощ. Най-силна е помощта от страна на членовете на Японското императорско семейство.
Автори на изложбата са проф. Д. Гергова, носител на японския Орден на изгряващото слънце – златни лъчи с розетка и проф. А. Джурова. Дизайнът е на проф. Б. Сергинов

Още новини

Loading Facebook Comments ...